2011. február 26., szombat

Lánchíd



A magyar főváros Budapest egyik jelképe, a világörökség része. A Lánchíd volt az első állandó híd a Duna magyarországi szakaszán, mely összeköttetést biztosított a Duna két partján, így biztosította Buda és Pest között is az átkelést a két városrész között a Duna felett.
A híd a maga kategóriájában (három-nyílásu, kőpilléres merevítő-tartós függőhíd) a világ láncokra függesztett legnagyobb és mindmáig az egyik legszebb hídja. A hídépítés előkészülete a megvalósításig "a legnagyobb magyar" gróf Széchenyi István munkásságának köszönhető.
A híd terveit William T. Clark hídtervező készítette. Építésvezetőnek pedig Adam Clark fiatal skót mérnököt kérték fel. Később róla nevezték el a Lánchíd budai hídfőjén a teret (Clark Ádám tér) melyet az Alagút köt össze a Krisztina várossal.

A várhegy alatt épített alagút szükségességét már Széchenyi is felvetette. A Lánchidat 1849 november 20-án az Alagutat pedig 1865-ben adták át a forgalomnak.

Az Alagút elkészültéig meg kellett kerülni a Várnegyedet ahhoz, hogy nyugati irányba tovább lehessen haladni.
Anekdota szól az Alagútról, például ha esik az eső a Lánchídat betolják az Alagútba. Érdekesség képpen az Alagút hossza (350 m) csaknem megegyezik a Lánchíd hosszával. (teljes hossza 380 m) Egy anekdota pedig a hídfőket diszítő oroszlánokról szól. (Marschalkó János szobrász alkotása) mégpedig az, hogy az oroszlánoknak nincs nyelvük.


Az oroszlánoknak van nyelvük, csak alulról, a járda szintjéről nem látszik.

video

Jelenleg a 200 Forint forgalmi érme hátlapján is a Lánchíd látható.

A lánchídról bőbebben

A Clark Ádám térről a Várhegyre a Budavári Siklóval is fel lehet jutni.

Gróf Széchenyi István fia Széchenyi Ödön kezdeményezte a különleges vasútnak a megépítését. Európában a második ilyen szerkezet volt, melyet 1870-ben avattak fel.
A második világháborúban súlyosan megrongálódott, hosszú évtizedek után 1986-ban indították újra.


2011. február 19., szombat

Nemzeti zászló


Amikor egy korábbi bejegyzésemkor a blog-ban arról írtam, hogy szeretném megismertetni az unokámat szülőhazája Magyarország kultúrájával, történelmével, hagyományaival, mindennel, ami az identitásának kialakításában segítségére van, nem gondoltam, hogy ilyen hamar a "lényegre kell térnem"!
A tegnapi beszélgetésünk közben megkérdeztem tőle, hogy tudja-e milyen színek vannak a nemzeti lobogónkban. Na-ná hogy tudta, hiszen egy kisebb méretű magyar zászló van a szobájában is, a színeket meg ismeri! Azért hozzá tette, hogy olyan színű szalag van a kolbászon is. (Gyulai kolbász), így duplán örültem a válasznak! Magyar termék! A gyerek is és a kolbász is!
Na akkor neki futok a témának!
A nemzeti zászló a nemzet minden polgára számára az egyik legfontosabb jelkép, amely kifejezi a hazaszeretetet, az identitást és a polgárok összetartozását. Nagyon fontos, hogy mindenki ismerje hazája zászlaját és becsülje azt.


A hivatalos állami és polgári zászló három egyenlő szélességű, piros, fehér és zöld vizszintes sávból áll. A "piros-fehér-zöld" színek 1948 óta használatosak.
Magyarország nemzeti színei közül a vörös az erőt, a fehér a hűséget, a zöld a reményt szimbolizálja. A trikolort a francia forradalom hozta divatba és tette meg a nemzeti lobogók alaptípusának.
A zászlóhasználatnak protokolláris szabályai vannak. Magyarország 2004. május 1.-e óta az Európai Unió tagja. 2011 január 10.-én ünnepélyes keretek között vonták fel Madridban is a nemzeti lobogónkat, mivel az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnöksége kezdetét vette.

bővebben

Közeledik március 15.-e. Nemzeti ünnepünk, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja.
Ilyenkor és más nemzeti ünnepeken is pl. augusztus 20.-án is az épületek többségére kitűzik a nemzeti lobogót, és a Parlament előtti Kossuth téren felvonják az állami zászlót.

video







2011. február 16., szerda

Spanyol oktatási rendszer

A téma megismerésében, nagyon az elején járok! Az unokám pár hónapos volt, amikor a családom elhatározta, hogy Spanyolországban fognak élni. Így ott tanult meg járni, beszélni. 19 hónapos volt, amikor először bekerült egy gyermek intézménybe, egy magán óvodába. Ez Esteponában van, az egyik San Lorenzo óvoda.
Kezdetben látva a fotókat, a hallotakat az óvodáról, nagyon megnyerő volt. A környék, az épület, az udvar a berendezés, a rendszer.
Ami viszont a külső adottságoknál még fontosabb volt, az óvónénik kedvessége, szakértelme, tudása. Ez volt a legfontosabb, egy olyan kicsi számára, aki addig a magyar nyelven hallott mindent.
Így a magyar nyelvvel egyszerre tanulta a spanyol nyelvet is. Ennek igazán most már nagy hasznát veszi.



A magán óvodának, tandíja van, de ezen kívül a szülők veszik meg az egyenruhát, a munkafüzeteket, az étkeztetést is aki erre igényt tartott.
Itt volt olyan csoport is akik bölcsödei korcsoportnak felleltek meg. Az unokám de. 10 órától kettőig volt óvodában. Otthon ebédelt és aludt délután. A délelőtti órák, nagyon hasznosak voltak, fejlődése szempontjából, és a közösségbe való beilleszkedése tekintetében is. Külön érdekes volt, hogy én meghatározott időben Budapestről is láthattam a foglalkozások közben, ugyanis a webkamera délelöttönként a termekben be volt kapcsolva.
Az óvodai munkafüzetek:




A mappákban nagyon sok anyag van a különböző foglalkozásokhoz.
Az állam egyébként elég helyet garantál a bölcsödés és óvodáskorú gyermekek számára.
Unokám 2 és fél évet járt a San Lorenzo-ba, majd szülei beiratták az "iskolába". Educatión Infantil)
Az iskolához vezető út

az iskola


Spanyolországban az iskolai előkészítő nem egyértelműen szabályozott, mint például a többi európai országban. Az iskolai előkészítő önkéntes és díjtalan. Az iskola előtti oktatásban 6 éves korig lehet részt venni. Az iskola előtti oktatás két részre bontható: 3 éves korig, illetve 3-6 éves korig. Ennek ismeretében most már érthető, hogy az iskolában olyan első osztály is van ahova 3-4 éves gyermekek járnak. Annak ellenére, hogy ez nem kötelező, a spanyol állam mégis számos magas színvonalú intézménnyel rendelkezik. Az egyes csoportok maximális létszáma 20-25 fő között lehet. ( az unokám egy 14 fős osztályba jár) Ez az iskola is magas színvonalon működik úgy a tanári testületet, mint a működéshez szükséges egyéb lehetőségeket beleértve. Tandíj nincs, viszont az egyenruhát a gyermekek részére, a tankönyveket, munkafüzeteket úgy szintén a szülők vásárolják meg. Félévenként képességi bizonyítványt kapnak a gyermekek.
A tantárgyak ebben az életkorban, 5 évesen, a következők:
Személyi autonómia, környezetismeret, környezetvédelem, angol nyelv, erkölcs és vallás. A képességértékelő bizonyítványt az elmúlt félév eredményeit, a karácsonyi szünet előtt kapták meg a szülők. A személyes tapasztalatom alapján mondhatom, hogy szeretetteljes, biztonságot adó közösség. Az óvodáról is hasonló volt a véleményem. A pedagógusok segítették a gyermekeket, koruknak megfelelő önállóság eléréséhez, az őket körülvevő világ megismerésében és felfedezésében. A szép szeretetére és a tudás igényére nevelték őket.
Az óvodában egy kedves, színes hernyó Papú volt az a játék amit hétvégén mindig más gyerek vihetett haza,





az iskolában Mika egy "kislány" rongybaba és a barátja Ratón egy egér.
A szülőkkel közös munkával fotókkal, pár mondatos leírással számoltak be a hétvégét követően a gyerekek, a családnál töltött programokról. A közelmúltban Paplo Picassoro életével, munkáival kapcsolatban kellett házifeladatként az erre a célra készített füzetbe alkotni.


Az iskolaév végén kapnak egy dvd-t és ezen egy összeállítást a színes programokról (ünnepek, kirándulások, iskolai élet)

video

A spanyol gyerekek 6. és 16. életév között iskolakötelesek. Körülbelül 70%-a nyílvános iskolát, 30 %-a privát iskolát látogat.

Bővebben

Nagyon szeretném az unokámat, a magyar kultúrával, az országgal, művészettel, történelemmel, irodalommal megismertetni. A blog írás ez is egy eszköz a számomra, így bele is kezdek.


2011. február 9., szerda

Tél a Földközi tenger partján

Vagy 20 évvel ezelőtt Észak Afrikában eltöltöttem egy téli hónapot. Akkor csodálkoztam először azon, hogy mennyire más is lehet máshol egy téli hónap időjárása, mint Budapesten. Csodáltam a hibiszkuszokat, pálmafákat. Addig a telek nekem a hideget, havat, a sí szabadságokat, magas hegyeket jelentették. Nehezen is tudtam máshogy elképzelni a téli hónapokat. Ott akkor Afrikában a repülőtér épületéből kilépve, lenyűgöző látvány volt a pálmafákkal szegélyezett út, és mindehhez a valószerütlenül meleg, 20 C fok. Akkor is november volt.



Emlékeimre hagyatkozva erre számítottam, ezt vártam, amikor a Malaga-i repülőtérre megérkeztem. Ehhez képest olyan eső és vihar volt, ami engem a magyarországi nyári nagy jeges esős viharokra emlékeztetett.
A következő napokon volt is eső, dörgés, villámlás, viharos szél, köd, szivárvány.








Kép CMA de la Junta de Andalucia
Andalúzia tengerparti sávja (Földközi-tenger) narancssárga színnel ábrázolva mediterrán szubtrópusi éghajlatot jelent.
A tél enyhe, de elég nagy a hőmérséklet ingadozása. Reggel és este kb. 4 fok C volt, azokon a napokon amikor napsütés volt, elérte a hőmérséklet a déli órákban a 25-27 fok C is.
Általában 2-3 nap napsütéses volt, egy borús, kevés napsütéssel, sok felhővel és széllel, majd viharos, esős ködös napok következtek.


A tél a december január, februárra korlátozódik. Ennek ellenére a Costa del Sol télen is a túristák kedvence.



Novembertől márciusig ide járnak a golf szerelmesei, különösen a Skandináv országok polgárai töltik a téli hónapokat a "Costán"mint otthon.
Nagyon sok ingatlan épült golfpálya közelében, vagy éppen a golfpályára építve. Ez kényelmes lehetőség a golfozásra, hiszen sok esetben kedvezményes golf-klubtagsággal is jár az ingatlanok mellé.


Spanyolország legmagasabb hegycsúcsa Andalúziában van. a Sierra Nevada hegységben a Mulhacen ( 3478 m ) Síelésre a Sierra Nevada, tökéletes helynek bizonyul.

video




A négy évszak közül a tavasz az egyetlen most már amit nem töltöttem együtt a családommal.
Most megtapasztaltam a telet. Változékony időjárással, a nagy hőmérséklet különbséggel, a lombhullató fák csupaszságával és a pihenést a napsütötte teraszon a tenger látványával, egy ujjatlan polóban, sétálva a tengerparton.























2011. február 5., szombat

Home sweet Home

Hol is van az "édes otthon"? Egyértelmű, hogy ott ahol a család együtt tud lenni fizikai értelemben is. Úgy tűnik, hogy az elkövetkezendő pár hónapban, ismét mindannyian tesszük a dolgunkat és várjuk a következő "családegyesítést". De milyen nagy szerencse is, hogy ezt a nagy távolság okozta hiányérzetünket a napi többszöri kommunikációval a net segítségével csökkenteni tudjuk.
Most ezúttal minden rendben volt, a járatok időben indultak, érkeztek, kedvezett az időjárás is a repülésnek és a repülőtereken sem volt munkabeszüntetés.





Az indulás a Malagai Nemzetközi Repülőtérről történt. IATA kód: AGP
A IATA betüszó az International Air Transport Association (Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség) rövidítése. Ez a szövetség tömöríti a légitársaságokat. a székhelye Montreálban van. A szervezet egyik feladata a kódok meghatározása is a légiközlekedés gördülékeny biztosítása érdekében.



Ez a repülőtér fantasztikus még egy mozgásában korlátozott személy szemszögéből nézve is. Minden gördülékenyen ment a (check-in) utasfelvételi pulttól kezdve a váróteremben. a gépre való feljutásig. A váróteremben a kapuig rövid a távolság. Rendelkezésre áll több kioszk, bár, sajtó pult.
Malaga repülőtere 8 km-re van a várostól, Andalúzia hivatalos nemzetközi repülőtere.

Napi rendszerességgel indulnak járatok az ország 20 másik városába, illetve több, mint száz európai városba, pl. Párizsba is ahol én átszálltam, napi több járat is van. Ezen kívül direkt járatok indulnak innen Észak-Afrikába, a Közel-Keletre és Észak-Amerikába is.

video

A repülőtérnek három terminálja van. A 2-es terminál vagy közismert nevén a Pablo Ruiz Picasso terminál 1991-ben nyílt meg. Az épületet Ricardo Bofill építész tervezte.

bővebben

Az új 3-as terminált is Bofill tervezte. A terminál építése a növekvő utasszám miatt vált szükségessé, valamint, hogy még inkább fellendítse a Costa del Sol üdülőtúrizmusát. Itt épült fel Európa legnagyobb repülőtéri utascsarnoka. A terminálban 179 utasfelvételi pult, 48 beszállókapu, Starbucks kávézó üzletek stb kaptak helyet.

video

Az Air France járataival átszállással a Charles De Gaulle repülőtéren a késő délutáni órákban is mét hazaérkeztem Budapest Ferihegyre.



2011. február 1., kedd

Marbella

A hazautazásom előtti napon Marbellan voltunk.


Mivel tudtuk, hogy kevés idő áll rendelkezésünkre a nézelődésre, célirányosan mentünk. Egy korábbi alkalmak egyikén, amikor meglátogattam a családot, már sétáltam a kis utcákban a város centrumában a Plaza de los Naranjos-on (Narancsok tere)



Ezen a téren van a Városháza és a Santiago kápolna is. Semmivel össze nem téveszthető illat árad a téren, a narancsfák illata, melyekről a nevét kapta a tér. A reneszánsz kút is egy turista látványosság.
Rövid sétánkat a Parque de la Alameda (Alameda Park) ban kezdtük. Ez a park Marbella gyönyörű zöld oázisa.


A 18. század óta rengeteg változáson ment keresztül addig amíg a mostani kialakítást elérte. Egy botanikai gyüjtemény, a növényekkel. Bugenvillia, gumi fa, jázmin, egzotikus növények sokasága fejlődik, pompázik itt a Földközi-tengeri éghajlatnak köszönhetően.





Egyedi és szép kerámia padok, szökőkút vonzza a pihenni vágyó embereket.

video

A kerámia festmények a padokon a város történelmi emlékeit idézik. Számos kovácsoltvas pad is van a fák alatt.
Sétánkat folytattuk az Avenida del Mar gyönyörű sétányon, mely a belvárost köti össze a Paseo Martimo tengerparti sétánnyal.
Az Avenida del Mar sárga márvány burkolattal készült, csodálatos kilátással a tengerre.
Alatta az 1990-es években mélygarázst építettek.



Marbella egy korábbi polgármestere megvásárolt a város részére 10 bronz szobrot két ismert művész (Eduardo Soriano és Salvador Dali) alkotásaiból.

bővebben

A város lakói és a túristák, így gyönyörű környezetben élvezhetik a művészetet.






A Puerto Banus bejáratánál van még egy S. Dali által készített szobor, egy orszarvú. Ezt az alkotást egy üzletember ajándékozta a városnak 2004-ben Dali születésének centenáriuma alkalmából.
Közvetlenül a tengerparton, egy hosszan elnyúló sétányon Paseo Martimo folytattuk a sétánkat. A sétány tele van kávézókkal, éttermekkel, utcai árusokkal.





A sétány a Puerto Banus-nál ér véget, ahol luxus jachtok százai sorakoznak. A város tengerpartja 28 km hosszú nem egybefüggő partszakaszból áll. A strandokon szórakoztató látványosság a különböző méretű elefánt alakú zuhanyozók.

Egy étterem teraszán ültünk, amikor a szél felerősödött, így a belső térben fogyasztottuk el a spanyol nemzeti ételt a paella-t.

bővebben