2011. január 3., hétfő

Szilveszter La Nochevieja

A karácsonyi ünnepkör a mi családunkban a boldogságról szólt, az hogy ismét sikerült leküzdenünk a több mint 3000 kilométeres távolságot és újra együtt voltunk.

Spanyolországban december 28-a a bolondok napja. Ezen a napon sütik el az „áprilisi tréfákat”, amit a spanyolok inocentadanak, ártatlan tréfának kereszteltek el.

A karácsony a családé, de a szilvesztert a spanyolok is barátok társaságában szokták ünnepelni. Éjfélkor pezsgővel koccintanak „salud” mondják egymásnak.

Amikor az óra elkezdi a 12-őt ütni, minden egyes ütésnél egy-egy szem szőlőt kell enni. Ez nem is olyan egyszerű, minden másodpercben egy szem szőlőt szájba venni, megrágni, és lenyelni.

Ez a szokás 1909-re nyúlik vissza, amikor a spanyol Alicante régióban élő szőlőternelők ezt kezdeményezték.

A szokás átterjedt Portugáliára, így Amerikáig is eljutott. Ma már Európában és Amerikában is a szőlőt egy tipikusan szerencsét hozó gyümölcsnek tartják. A spanyolok úgy tartják, ha savanyú a szőlő, akkor vigyázni kell januárban, mert elfordulhat a szerencse.

Az új évet itt tüzitékkal is köszöntötték a tengerparton.

Mi az új év napján kolbászos lencsefőzeléket ettünk. A lencse szimbólikusan a pénzt jelenti. A sok apró lencseszem, a főzéstől megduzzad, ez jelképezi a pénzérmét és a növekvő gazdagságot.

Egészséget, bőséget, szerencsét, boldogságot kívánok a 2011-es évre mindenkinek, aki olvassa a blogot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése