2011. január 7., péntek

Vízkereszt,vagy amit akartok

Január 6-án a világ ünnepel. Ünneplik Vízkereszt napját, mely egyben a farsang kezdete is. Nemcsak Európában, de a latin-amerikai országokban is a mai napig megtartják ezt az ünnepet.

Nyugaton a háromkirályok imádásának, vagy más néven Napkeleti Bölcsek (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) napja van, keleten pedig Krisztus Jordán folyóban való megkeresztelkedésének ünnepe lett. Ennek emlékére az egyház ezen a napon megszenteli a vizet. Innen ered a vízkereszt elnevezés. A római egyház később hozzácsatolta Jézus első csodájáról való megemlékezését is . (Kánai menyegző, a víz borráváltoztatásáról)

A Vizkerszt egyházi jelképe a betlehemi csillag.


A Vízkereszt a karácsony 12. zárónapja, az angolok Twelfthday-nek nevezik. Shakespeare vígjátéka a Vízkereszt, vagy amit akartok, a kettős cím (what you will) tucatnyi jelentést hordoz, másrészt felhívja a figyelmet a vígjáték kettöségére a "twelfth night" a karácsony utolsó napjára, az önfeledt bolondozásra.



Vízkereszt napján szokásban volt a Háromkirályok járás Magyarországon. Három fiú térdig érő fehér ingben és papírcsákóval a fejükön, házról-házra jártak, megemlékezve a három királyról. Menyhért vitte csillagot, Gáspár és Boldizsár pedig fakardot tartottak a kezükben. Mielőtt beléptek a házba, engedélyt kértek. Ezután elénekelték a Háromkirályok napja című éneket. A végén ajándékot kaptak, majd tovább mentek.

Spanyolországban a Háromkirályok érkezését ünneplik. Ez a karácsonyi ajándékozás ideje. A Napkeleti Bölcsek a spanyol gyerekeknek 5.-ről 6.-ra virradó éjjel meghozzák az ajándékot. Ünnepi felvonulás (Cabalgada) keretében tarkán feldíszített kocsik vonulnak végig a városon. Sokan az utcára tódulnak, hogy lássák a Hármkirályokat, akik cukrot szórnak a gyerekeknek.

Erre az alkalomra süteményt sütnek ( Roscón de Reyes).


Ezt a süteményt fogyasztják reggelire vagy uzsonnára egy kávéval vagy sűrű forrócsokival. A sütemény formája egy királyi koronát jelképez, kandírozott gyümölcsök rajta, mintha koronaékszerek lennének.
A sütemémy készítője elrejt a süteményben kis ajándékot, pénzérmét és egy szem babot. A bab meglelője "király" lesz, viszont neki kell fizetni a süteményt.

Mi is vásároltunk egy Roscón de Reyes-t. A formája kicsit oválisra sikeredett, de az íze finom volt, a kandírozott gyümölcsöktől és a tejszínhabtól engem az oroszkrémtortára emlékeztetett. Ebben is volt egy kis ajándék, és egy bab forma, mindkettő kerámiából készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése