2011. január 22., szombat

Benahavis



Benahavis Marbellától 7 km-re, a tengerszint felett 150 méterre fekvő hegyi falu, jelentős arab múlttal.


A falu népessége közel 500 fő és a lakosok fele külföldi.









Három folyó halad át a területen.




A falu keleti oldalán a Gaudalmina, a Daidin romok mellett a Guadaiza és észak-déli irányban a Guadalmansa. A faluba vezető út a Guadalmina által vájt mély völgy szélén halad.
A faluból jól láthatóak a környező hegyek, a Sierra Blanca, mögötte a Ronda hegység.
A faluból néha látni a Palmitera hegy csúcsait téli időben. (1379 m tengerszint felett)


Érdekesek a történelmi és a természeti látnivalók is a környéken.



Ezen a geológiai területen, nagyon sok gránit, márvány, peridolit található.







A hegycsúcsokon ahol a csapadék és a köd gyakori, sok a tölgy, spanyol fenyő, az alacsonyabb magasságokon, magyaltölgy, paratölgy, gesztenyefa,


tiszafa, juharfélék, mandulafák, citrus-ligetek, avokádó találhatók. A közelben a Sierra de los Nieves védett természeti park ad otthont az andalúz hegyi kecskék csoportjának.


Ezen kívül más fajok is élnek ezen a területen. szarvas, vadmacska, szirti sas és vidra.
A hegymászók, gyalogosok, kerékpározók részére is vannak ajánlott útvonalak.



Túra a nemzeti parkban

A Montemayor arab erődítmény a romos vár, a környék legmagasabb hegyén áll, így komoly erőfeszítést jelent annak, aki oda eljutva azután élvezheti a csodálatos látványt a tengerre.

Turista látványosságok:
Virgen del Rosaria róm. katolikus templom,


Montemayor vár a XI. századból, Torre de la Reina, Daidin romok




Több művészeti galéria is működik a faluban.

Túrista szezonban nagyon zsúfolt a település. Szinte minden házban található egy étterem, vagy egy bár. Hihetetlenül jó ételeket kínálnak. Specialitásaik közé tartoznak a bárányhúsok különböző elkészítése.

Az önkormányzat üzemeltet 5 bajnoki golfpályát, egy lovasközpontot, úszómedencét, fedett sportközpontot, teniszpályákat, futbalpályát, gördeszka pályát.




A helyi lakosok a sport és kulturális kártya kiváltása után, kedvezményesen vehetnek részt a rendezvényeken, kedvezményesen használhatják a sport létesítményeket, eszközöket, és az oktatások során a tanfolyamok díja is kedvezményes.


Két állami iskola van a faluban. Az egyik szakácsművészeti szakiskola, a másik egy általános iskola. (Colegio Publico Daidin)



4 megjegyzés:

  1. Mindenkinek figyelmébe szeretném ajánlani a La Cocina éttermet,ahol nemzetközi ételekkel várják a kedves vendégeket.

    VálaszTörlés
  2. SZép hely lehet ez a Benahavis! Kár, hogy a bejegyzésben szereplő báránysült nem ott készült, ugyanis azt én sütöttem és fotóztam, a fotó a gasztroblogomról származik (ebben a bejegyzésben látható: http://www.gabojsza.hu/2011/04/husveti-ajanlat-avagy-az-unnepi-terulj.html ) azt engedély és forrás megjelölés nélkül töltötték fel és használják. Mint azt a blogon jól látható helyen közzétettem, „A blogon található bármely receptet, fotót és írást kizárólag az írásos beleegyezésemmel lehet részben, vagy egészben közölni, vagy bármilyen módon publikációkban felhasználni. Fentiek megsértése jogi következményeket von maga után!”
    Felhívom figyelmüket, hogy a blogokban közzétett fotók, receptek és egyéb írások szerzői védelem alá eső szellemi termékek, melyek engedély nélküli felhasználását, sokszorosítását és terjesztését a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. tiltja.
    A jogi lépések elkerülése érdekében ezennel felszólítom, hogy legkésőbb 2017.február 28-ig távolítsák el.
    Üdvözlettel: Gyepes Gabojsza

    VálaszTörlés
  3. SZép hely lehet ez a Benahavis! Kár, hogy a bejegyzésben szereplő báránysült nem ott készült, ugyanis azt én sütöttem és fotóztam, a fotó a gasztroblogomról származik (ebben a bejegyzésben látható: http://www.gabojsza.hu/2011/04/husveti-ajanlat-avagy-az-unnepi-terulj.html ) azt engedély és forrás megjelölés nélkül töltötték fel és használják. Mint azt a blogon jól látható helyen közzétettem, „A blogon található bármely receptet, fotót és írást kizárólag az írásos beleegyezésemmel lehet részben, vagy egészben közölni, vagy bármilyen módon publikációkban felhasználni. Fentiek megsértése jogi következményeket von maga után!”
    Felhívom figyelmüket, hogy a blogokban közzétett fotók, receptek és egyéb írások szerzői védelem alá eső szellemi termékek, melyek engedély nélküli felhasználását, sokszorosítását és terjesztését a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. tiltja.
    A jogi lépések elkerülése érdekében ezennel felszólítom, hogy legkésőbb 2017.február 28-ig távolítsák el.
    Üdvözlettel: Gyepes Gabojsza

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gabojsza, a kép eltávolításra került.
      Teljesen igaza van, a benahavisi báránysült az Ön remek fényképével összehasonlíthatatlan. Olyan fantasztikus képet sajnos nem találtunk. Az Öné annak csak közepes mása volt. Az Ön bejegyzése azonban reklámnak minősül, így az üzenet elolvasása után, kérem 2017.március 15.-ig törölje a kommentjét, egyéb esetben én leszek kénytelen törölni és a jogi lépéseket megtenni. Ez ugyanis nem egy háziasszonyoknak szóló gasztroblog.
      Üdvözlettel, Ágnes

      Törlés