2011. június 27., hétfő

San Juan Szentiván-éj

Spanyolország mindennapi életében nagy szerepet játszanak a színpompás ünnepek (fiesta), a vallási eredetű romériák, a helyi látványos több napos vigasságok. Minden városnak meg van a maga védőszentje. Esteponának San Isidor a védőszentje.
Isidor (szent) (1070-1130) Madridban született szegény parasztszülőktől. A 6-7. században élt híres tudós szent után kapta a nevét, bár ő sem írni, sem olvasni nem tudott. Szülei taníttatás helyett elültették lelkében az ima szeretetét és a bűntől való irtózást. Életében jámbor magatartása miatt furcsán néztek rá, de halála után sokan imával kérték közbenjárását. A beteg II. Fülöp spanyol királyhoz is elvitték koporsóját mint ereklyét. A király, miután felépült betegségéből, maga szorgalmazta legjobban ennek a parasztembernek a szentté avatását. A tudós ról a másik Szent Izidorról
Bővebben
Ferias y Fiestas mayores városi fesztivál, július elején indul. Virgin del Carmen a halászok védőszentjének ünnepe július 16.-án van, és tradicionális ünnep San Juan ünnepe június 23-24 éjszakája.
Ez egy varázslatos éjszaka. Az év legrövidebb éjszakája, amikor a hiedelmek szerint bármi megtörténhet. Világszerte örömtűzeket gyújtanak,




melyeknek csodálatos erőt tulajdonítanak. A pogány kultúrában a Nap és ennél fogva a fény diadalának ünnepe volt. A keresztény liturgiában Keresztelő Szent János ünnepe. Az V. század óta ünneplik együtt ezt a napot az emberek.
Andalúziában a tengerparton gyűlnek össze, barátok és családok. Éjszaka grilleznek steak-et szardíniát, grillkolbászt, egyéb húsokat.




Petárdákat gyújtanak, úsznak a tengerben. ünneplik az életet. számukra a családi kapcsolatok a legfontosabbak! A parton több méter magas papírmasé figurákat építenek, melyeket 24.-én éjfélkor meggyújtanak.


Gyakran ezek a figurák (Facundo) a helyi ismert személyiségeket figurázzák ki.

A magyarok már a XI. században tüzet gyújtottak Iván előestéjén. Szokásunk régiségét a szlávos névváltozat bizonyítja (Joann-Jovan-Ivan) Az arab és a bizánci források is megemlékeznek a pogány magyarok tűzmadaráról.
A nyári napforduló ünnepét egykor a jövendőmondásra is különösen alkalmasnak tartották. Karcagon és Kéthelyen a Szent Iván-nap előtti kakukkszó olcsó, az utána való drága gabonát jósolt. A palóc lányok a tűz kialvása után a kenderföldre mentek, és ott egyenként a kenderbe heveredtek. Azt tartották, hogy amelyikük után a letiport kender feláll, az egy éven belül férjhez megy. Abaúj-Torna vármegyében (A vármegye északi része ma Szlovákia míg déli része Magyarország területén fekszik), a fiatal házasok 13 szem parazsat tettek egy fazékba. Az asszony felhajította a fazekat jó magasra, és ha egy szem parázs sem hullott ki belőle, boldog családi életre számíthattak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése