2011. június 5., vasárnap

Belváros új Főútcája

Mielőtt elkezdtem írni a pesti belváros új Főútcájáról, elolvastam ebben a témában néhány virtuális rovatot, comment-et a posztokhoz. Személy szerint nem tudok erről a projektről egy szót sem írni negatív előjellel. Ezt megteszik helyettem a "hozzáértők". Negyed századon keresztül szűkebb pátriám volt a Petőfi Sándor utca a környező utcákat, tereket Duna-partot beleértve, vagy 500 m sugarú körben. Lakásunk ablakaiból ráláttunk a Főposta épületére, a magyarországi építészet egyik nagyszabású alkotására (1873) műemléki védettség alatt áll. Van összehasonlítási alapom ebből az időből a belváros mint közösségi életteret tekintve. Amikor a leendő főutca egyik házának polgári lakásában éltünk családommal, reménykedtem hogy egyszer visszanyeri a belváros a régi hangulatát. Nem sikerült belvárosi lakosként kivárni! Ennek ellenére örömmel tölt el az eddigi megújulás, és várom a folytatást!

























Alföldi a Kecskeméti utcában

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzata 2007. augusztus 8-án írt ki nyílt közbeszerzési pályázatot „Főutca Program tervezése” címmel. A pályázat alapján a tervezési megbízást a Közlekedés Kft. vezette konzorcium nyerte el, a városépítészeti és komplex környezetrendezési munkarész készítője az M-Teampannon Kft.s73 Kft. tervezőcsoport volt.
A projekt I. üteme 2010 áprilisára készült el.
FOTÓGALÉRIA
Nem csak az utcák lettek szebbek, de a levegő minősége is jobb lett. A Belváros főútcája elnevezésű projekt II. ütemének részeként, hamarosan átalakul a Ferenciek tere is.
Talán a közeljövőben a volt szűkebb lakókörnyezetem visszanyeri korábbi funkcióját is, hogy lehet reprezentálni vele, nem lesznek bezárt kereskedelmi egységek, vissza tér a kultúra.
VIDEO

1 megjegyzés:

  1. Alföldi kis vendéglőt "lájkolom".
    A többi nem vonz, se így se úgy!
    Csontváz az egész.

    VálaszTörlés