2011. június 25., szombat

Fin de Curso

Nehéz feladat volt Hanka szüleinek eldönteni, hogy a magán óvoda után melyik iskolába irassák be az elmúlt év tavaszán a gyermeküket. Hanka az igazán nagyon jó óvodából egy még jobb állami iskolába került Másfél évesen lett óvodás (nem bölcsödés) és négy és fél éves volt, amikor átkerült az iskolába. Spanyolországban van állami iskola, fél magán, és magán iskola.
Az állami iskolában 9-4-ig lehetnek a gyerekek. Azok a szülők akik nem tudják, mondjuk a munkaidő beosztásuk miatt elhozni a gyereket az iskolából, kénytelenek, fél magán, vagy magániskolába beíratni a gyermeküket. Ott ugyanis este 7-ig is bent maradhatnak. Az állami iskolában is a szülőknek kell meg venni az uniformist, a tanszereket, munkafüzeteket, és könyveket. A színvonalban nincs nagy különbség, sőt az állami iskolában a tanerőknek kötelező külön szakmai vizsgát is tenni, időről időre.
Benahavisban lévő állami iskolát az önkormányzat működteti. Azon kevés önkormányzatok közé tartozik, akik nincsenek eladósodva, jut keret a működtetésre, fenntartásra, felújításra is a településen belül.
A Benahavisi iskolában azokkal a gyerekekkel került egy korcsoportba, akik 2006-ban függetlenül attól, hogy az év melyik hónapjának, melyik napján születtek.Két osztályt is indítottak a 2006-ban született gyerekek számára. Hanka osztálya 17 fős lett. Ez az oktatás szempontjából is nagyon kedvezően alakult. Az oktatás spanyol nyelven folyik, napi angol nyelvórával. Angolt már a magán óvodában is tanult Hanka. Az iskolában 9-2-ig van, így lehetőség nyílik a délutáni különórákra is. Különórák az iskolában is vannak négy óra után. Zongora órára például az iskolában van lehetőség. Most a lovardába jár a legszívesebben, és a flamenco- ra. Van külön privát angol nyelvóra, és ritmikus sportgimnasztika. A nyári szünetben is szükséges lesz a napi úszás mellett sportolásra. Ez most éppen kialakulófélben van.
Az osztályban különböző nemzetiségű gyerekek járnak. Egy ír, egy belga, egy német, egy magyar, hat angol, a többi spanyol származású gyerek.
Június huszadikán volt az évzáró ünnepség az iskolában. Ezen az igazgatónő (Seno Rosa ) külön köszönetet mondott az önkormányzatnak, kihangsúlyozva a segítséget amit kap az iskola. Elmondta, hogy az iskola egy nagy család, a különböző nemzetiségű összetétel ellenére.

Az ünnepségen a délelőtti első programokat a 4-5-6 évesek csoportjai adták. Nagyon lelkesek voltak, és látszott a sok munka a végeredményen.
Ebbe az iskolába a gyerekek 17 éves korukig járhatnak.





Az ünnepség után még két óráig bent maradtak a gyerekek, így nekünk volt időnk egy kis sétára a fő utcán az Avenida de Andalucia-an egy spanyol reggelire és egy kávéra (Café con leche)


A spanyol reggelit általában a tapas bárokban 12-ig szolgálják fel, de azért van kivétel is! Nem egy bonyolult dolog. Platnin, vagy kenyérpirítóban pirított kenyér, extra olívaolajjal meglocsolva. Hozzá egy hámozott paradicsom, amit lereszelnek, és összekevernek kevés sóval és olívaolajjal.




Mellé lehet még hajszál vékonyra szeletelt sonkát (jamon) és sajtot is fogyasztani.
Több fotó ITT
Kettőkor mentünk vissza az iskolához. Néhány fotó az iskola környezetéről.





A fotók az iskola előtti játszótéren készültek.


A híd túl oldalán, közel az iskolához, szintén az önkormányzat kezelésében lévő foci pálya és az uszoda. Itt rendezik az iskolai sportnapokat.



A Gran Hotel Benahavis Spa egy luxus spa szálloda egy szabadtéri medencével és nagy kerttel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése