2011. január 22., szombat

Benahavis



Benahavis Marbellától 7 km-re, a tengerszint felett 150 méterre fekvő hegyi falu, jelentős arab múlttal.


A falu népessége közel 500 fő és a lakosok fele külföldi.









Három folyó halad át a területen.




A falu keleti oldalán a Gaudalmina, a Daidin romok mellett a Guadaiza és észak-déli irányban a Guadalmansa. A faluba vezető út a Guadalmina által vájt mély völgy szélén halad.
A faluból jól láthatóak a környező hegyek, a Sierra Blanca, mögötte a Ronda hegység.
A faluból néha látni a Palmitera hegy csúcsait téli időben. (1379 m tengerszint felett)


Érdekesek a történelmi és a természeti látnivalók is a környéken.



Ezen a geológiai területen, nagyon sok gránit, márvány, peridolit található.







A hegycsúcsokon ahol a csapadék és a köd gyakori, sok a tölgy, spanyol fenyő, az alacsonyabb magasságokon, magyaltölgy, paratölgy, gesztenyefa,


tiszafa, juharfélék, mandulafák, citrus-ligetek, avokádó találhatók. A közelben a Sierra de los Nieves védett természeti park ad otthont az andalúz hegyi kecskék csoportjának.


Ezen kívül más fajok is élnek ezen a területen. szarvas, vadmacska, szirti sas és vidra.
A hegymászók, gyalogosok, kerékpározók részére is vannak ajánlott útvonalak.



Túra a nemzeti parkban

A Montemayor arab erődítmény a romos vár, a környék legmagasabb hegyén áll, így komoly erőfeszítést jelent annak, aki oda eljutva azután élvezheti a csodálatos látványt a tengerre.

Turista látványosságok:
Virgen del Rosaria róm. katolikus templom,


Montemayor vár a XI. századból, Torre de la Reina, Daidin romok




Több művészeti galéria is működik a faluban.

Túrista szezonban nagyon zsúfolt a település. Szinte minden házban található egy étterem, vagy egy bár. Hihetetlenül jó ételeket kínálnak. Specialitásaik közé tartoznak a bárányhúsok különböző elkészítése.

Az önkormányzat üzemeltet 5 bajnoki golfpályát, egy lovasközpontot, úszómedencét, fedett sportközpontot, teniszpályákat, futbalpályát, gördeszka pályát.




A helyi lakosok a sport és kulturális kártya kiváltása után, kedvezményesen vehetnek részt a rendezvényeken, kedvezményesen használhatják a sport létesítményeket, eszközöket, és az oktatások során a tanfolyamok díja is kedvezményes.


Két állami iskola van a faluban. Az egyik szakácsművészeti szakiskola, a másik egy általános iskola. (Colegio Publico Daidin)



2011. január 17., hétfő

Ronda

Ronda a lélegzetelállító város, mely "két sziklatömbre" épült. Andalúzia egyik legérdekesebb települése, 35000 főnyi lakosával.

Mi San Pedró felől közelítettük meg a Marbellától kb. 54 km távolságra levő várost. Kanyargós hegyi utakon, (az út mellett mély szakadékok) jutottunk fel. A Guadalevin folyó 160 méter mély és 90 m széles Tajo (bevágás, hasadék) szurdok völgye kettévágja a várost.



Délena mór óváros a Ciudad, északra a keresztények által kialakított Mercadillo negyed. A casas calgada (függő házak) a szurdok két oldalán a merőleges sziklafal szélén emelkednek.



A régi időkben a város szinte bevehetetlen volt. Különböző népcsoportok, kelták, rómaiak, később a mórok uralták a tengerszínt felett 780 méter magas fennsíkon elterülő várost, mejet Izna Rand Ondának neveztek el. A mór mult, amelyben Ronda aranykorát élte, számos emléket, jellegzetes látnivalót hagyott maga után. Különösen a Ciudadra nyomta rá a bélyeget.


1485-ben elvonultak a mórok és keresztény uralkodóké lett a város. Az elkövetkezendő évszakok békét és gyarapodást hoztak a városnak.

Különösen a XVIII században, amikor sorra épültek a pompás barokk stílusú épületek.

Mi a Ciudad-ból a Punte Nueven-en (új híd 1793) jutottunk át a Marcadillo negyedbe, ahol egy kisebb sétát tettünk.

Ronda három hídja közül leginkább a Puente Nuevo-ról nevezetes. Ezt a XVIII századi mérnöki tudomány mesterművének tekintik, amely hatalmas pillérein majdnem 100 méter hosszon ível át a Gaudalevín folyó felett, 120 méter magasságban.

A szikla tetején kialakított sétányon jutottunk el a kilátóig, majd a Plaza de Torros-ra.


Bikaviadal



Ez Ronda leghíresebb építménye. Valószínű, hogy a 66 m átmérőjű aréna Spanyolországban az egyik legrégebbi aréna, és a hagyományokban is a leggazdagabb.


Néhány órát töltöttünk a városban, így a sok látnivalóra csak kevés időnk jutott. Gyönyörködtünk a panorámában, a csodáltuk a tereket, és az épületek rendkívüli homlokzatát.



Plaza de Espana



A mór városfal déli kapuja közelében a korábbi nagymecset romjaira épült háromhajós Iglesia Santa Maria la Mayor kolostori templomot, már csak autóból láttuk.