2011. július 10., vasárnap

Feria y Fiestas Mayores

A feria szó vásárt jelent. A 19. században kezdődött a parasztok és kereskedők találkozójaként a vásár. Azóta azonban óriási ünnepség sorozattá nőtte ki magát, melynek nincs is más célja mint a vigasság. A leghíresebb Feria talán Sevillában van, de sok más andalúz város rendez Feriát, ahogy Estepona is.

Alig ért véget a városközpontban a középkori vásár (Mercado Medieval) már folyt a piactéren a készülődés a Feriára. Legalább két hétig tartott a magán és a testületek részére a bokszok, sátrak építése, közművek szerelése, büfékocsik, árusítóhelyek berendezése.
Néhány héttel ezelőtt már a vegytisztító üzletekben kitisztítva lógtak a drága kosztümök, melyeket a tulajdonosaik - követve a tradíciót ilyenkor viselnek.
A nők sokfodros, főleg pöttyös flamencoruhában pompáznak, a férfiak rövid zekés, fekete andalúziai lovasöltözetben, és széles karimájú kalapban feszítenek. A kislányok és kisfiúk is gyakran ilyen ruhákat viselnek. Sokszor öltöznek mama és lánya, lányai hasonló színkombinációjú ruhába. Ezekhez a ruhákhoz kiegészítők is tartoznak természetesen. Bizsu kendő, hajcsat, virág a hajba, és az elengedhetetlen legyező.

A megnyitás előtt a városban sétálva, mást sem lehetett hallani mint, ki-ki hogy készül a hat álló nap és éjszaka tartó mulatságra. Egyes szolgáltató üzletek csütörtökön és pénteken ki sem nyitottak.
A vidéken élő családtagok, barátok ilyenkor meglátogatják a városban élő rokonokat. Össze gyűlnek a szomszédok. A tánc a zene betölti a várost.
Július 5.-én kedden utcai parádéval indult a Feria. Megválasztották a különböző kategóriában a Dama-t és Caballeros-t. A városi zenekar (Banda Municipal de Música Estepona) kiséretével nyitották meg ünnepélyes szalag átvágással a Feriát.



A gyerekeket is nagyon sok program várta és a megnyitót követő napon a gyerekek 50%-os kedvezményt kaptak. Belépődíj nincs, így lehet választani a sokféle dolog közül, ki mire akar fel, és beülni. A sokféle program flamenco bemutatók, modern táncok, koncertek, színházi produkciók zajlottak a különböző helyszíneken.
VIDEO
A programok éjszakába nyúlnak, sőt akkor kezdődnek, így este és éjszaka még nyüzsgőbb, színesebb, vidámabb az ünneplés. Sül a vegyes apróhal, a pescaíto, folyik a manzanilla és a fino (ez egy sherry-fajta) Az andalúzok, mint általában a spanyolok, mindenből csak mértékletesen fogyasztanak. Mi hajnalban jöttünk el a mulatságról, de sehol nem láttam az italtól tántorgó embereket.





Reggel felé csendesedni kezd a vásárváros. Nyolc óra körül az ünneplők forró csokoládét kortyolgatnak, amihez karikába hajtogatott fánkrudacskákat harapnak -ez a nevezetes, hagyományos- churro, majd visszavonulnak pár óra pihenésre, hogy erőt gyüjtsenek a folytatáshoz. Másnap mindenki jó ha délutánra össze tudja magát szedni, hogy azután este ismét bírja a mulatságot.
Vasárnap éjfélkor zárult a hatnapos ünnepségsorozat tűzijátékkal a Playan.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése