2011. július 28., csütörtök

Estepona Marina

Malaga és Gibraltár között Estepona az utolsó nagyobb város a Costa del Solon. A kikötő (Estepona Marina) a város nyugati végén található, a belvárostól 5 percre.


A tengerparti sétányon, kellemes sétát lehet tenni, közben nézni a lehorgonyzott vitorlásokat, sétahajókat, yachtokat. Érezni a tenger illatát, figyelni az apályt és a dagályt.
A kikötőben 443 horgonyzóhely van.



Működik információs iroda, vám, útlevél kezelés, haditengerészeti iroda, elsősegély, kommunális létesítmények, parkolók, postaládák, közmű ellátás, mosoda, yacht klub, műhelyek, daruk, dokkok, szatócs bolt.




Több kiváló étterem és bár is működik. A látogatók találkozhatnak az autentikus andalúz zenével, tánccal és az éjszakai discók, bárok, gondoskodnak a legmodernebb zenéről is.

Video1

Népszerű a vasárnap délelőtti idegenforgalmi piac.

Video2


A halászati kikötőben, mely a kikötő nyugati részén van, kora reggel, vagy éjszaka megtekinthető az aznapi fogás. halat nem lehet itt vásárolni, de az aukciós folyamatot végig lehet kísérni. Majd az üzletkötés után, lefedik a halakat jéggel, és hűtőkocsikban a forgalmazási helyre szállítják.


1986 január 1-én csatlakozott Spanyolország az EU-hoz. A következő években a városban (Estepona) és a kikötőben is nagy fejlesztések történtek. Így vált a kis halászkikötő elegáns yachtkikötővé.








A halászati kikötőben szinte a legtöbbet fotózott hajó.

Talán a tulajdonosa sem ismert. Régóta nem használták már, és lehorgonyozva állt a kikötőben, amikor is szép lassan a palánkok között beszivárgott a víz és a hajó elsüllyedt. Egy daru emelte ki a partra.

Néhány fotót erről az oldalról vettem át.
Nemzetközi kikötő innen 50 km-re van, Algeciras-ban. Onnan van kereskedelmi és személyszállítási kapcsolat az összes kontinensre.

2011. július 26., kedd

Banda Municipal de Música de Estepona

Egyszerűen nagyszerű volt a vasárnap esti programunk.

Estepona óvárosában a Polgármesteri hivatal közelében található a nagyon hangulatos tér egy zenepavilonnal. (Plaza del Reloy) Ott adott koncertet a városi fúvószenekar.





A koncert után sétáltunk a város hangulatos utcáin,





és a La Palma Cafeteriában vacsoráztunk.


ITT

2011. július 19., kedd

Virgen del Carmen

Július 16-a a Kármel-hegyi Boldogasszony liturgikus ünnepe.
Bővebben
Spanyolországban számos tengerparti településen a halászok védőszentjének is tekintik. Tiszteletére többnapos fesztivált rendeznek a Földközi-tenger partján. Így (Malaga, Nerja, Tore del Mar, Sanlucar, Estepona, Fuengirola) településeken is.
Video
A nyár elején ez az ünnep a turistáknak is jelzi, hogy az itt élők, nagyon is fontosnak tartják hagyományaik őrzését.
A mécsesekkel, virágokkal feldiszített szűz szobrát körmenetben vitték ki a templomból, a főbb utcákon át, a városi zenekar (Banda Municipal de Música de Estepona) kiséretében a tengerpartra.

Az utcákat, benépesítette mécsesekkel a kezükben, virágszirmot szóró, ünneplő tömeg.

A menet végighaladt a tengerparti sétányon (Paseo Maritimo) A parti vizeket ellepték a kivilágított halászbárkák. A fő esemény ismét a tengeri körmenet volt. A szobrot egy bárkára rakták, és körbe vitték a kikötőben.



A körmenet éjszaka ért vissza a templomba (Parroquiantra Sra del Carmen), ahol az ünnepi himnusz énekével zárult.
Video2
A fesztiválon változatos programok között válogathattak a családok. Mindenki megtalálhatta magának a megfelelő szórakozást.
A városközpontban ismét felálították sátraikat a kerskedők. Főleg kézműves termékeket árusítottak. Sajtokat, sonkákat.
Bővebben

2011. július 10., vasárnap

Feria y Fiestas Mayores

A feria szó vásárt jelent. A 19. században kezdődött a parasztok és kereskedők találkozójaként a vásár. Azóta azonban óriási ünnepség sorozattá nőtte ki magát, melynek nincs is más célja mint a vigasság. A leghíresebb Feria talán Sevillában van, de sok más andalúz város rendez Feriát, ahogy Estepona is.

Alig ért véget a városközpontban a középkori vásár (Mercado Medieval) már folyt a piactéren a készülődés a Feriára. Legalább két hétig tartott a magán és a testületek részére a bokszok, sátrak építése, közművek szerelése, büfékocsik, árusítóhelyek berendezése.
Néhány héttel ezelőtt már a vegytisztító üzletekben kitisztítva lógtak a drága kosztümök, melyeket a tulajdonosaik - követve a tradíciót ilyenkor viselnek.
A nők sokfodros, főleg pöttyös flamencoruhában pompáznak, a férfiak rövid zekés, fekete andalúziai lovasöltözetben, és széles karimájú kalapban feszítenek. A kislányok és kisfiúk is gyakran ilyen ruhákat viselnek. Sokszor öltöznek mama és lánya, lányai hasonló színkombinációjú ruhába. Ezekhez a ruhákhoz kiegészítők is tartoznak természetesen. Bizsu kendő, hajcsat, virág a hajba, és az elengedhetetlen legyező.

A megnyitás előtt a városban sétálva, mást sem lehetett hallani mint, ki-ki hogy készül a hat álló nap és éjszaka tartó mulatságra. Egyes szolgáltató üzletek csütörtökön és pénteken ki sem nyitottak.
A vidéken élő családtagok, barátok ilyenkor meglátogatják a városban élő rokonokat. Össze gyűlnek a szomszédok. A tánc a zene betölti a várost.
Július 5.-én kedden utcai parádéval indult a Feria. Megválasztották a különböző kategóriában a Dama-t és Caballeros-t. A városi zenekar (Banda Municipal de Música Estepona) kiséretével nyitották meg ünnepélyes szalag átvágással a Feriát.



A gyerekeket is nagyon sok program várta és a megnyitót követő napon a gyerekek 50%-os kedvezményt kaptak. Belépődíj nincs, így lehet választani a sokféle dolog közül, ki mire akar fel, és beülni. A sokféle program flamenco bemutatók, modern táncok, koncertek, színházi produkciók zajlottak a különböző helyszíneken.
VIDEO
A programok éjszakába nyúlnak, sőt akkor kezdődnek, így este és éjszaka még nyüzsgőbb, színesebb, vidámabb az ünneplés. Sül a vegyes apróhal, a pescaíto, folyik a manzanilla és a fino (ez egy sherry-fajta) Az andalúzok, mint általában a spanyolok, mindenből csak mértékletesen fogyasztanak. Mi hajnalban jöttünk el a mulatságról, de sehol nem láttam az italtól tántorgó embereket.





Reggel felé csendesedni kezd a vásárváros. Nyolc óra körül az ünneplők forró csokoládét kortyolgatnak, amihez karikába hajtogatott fánkrudacskákat harapnak -ez a nevezetes, hagyományos- churro, majd visszavonulnak pár óra pihenésre, hogy erőt gyüjtsenek a folytatáshoz. Másnap mindenki jó ha délutánra össze tudja magát szedni, hogy azután este ismét bírja a mulatságot.
Vasárnap éjfélkor zárult a hatnapos ünnepségsorozat tűzijátékkal a Playan.


2011. július 1., péntek

Mercadas Medievales

Középkori vásár, mely Spanyolországban más-más időpontban, különböző helyszíneken kerül megrendezésre. Estepona-ban ez a három napig tartó eszem-iszom, dínom-dánom, utcai felvonulás elkezdődött már június 23.-án csütörtökön este és vasárnapig tartott a Plaza de las Flores-en és a térre vezető sétáló utcákban. A kávézók és éttermek teraszai is tele voltak, vendégekkel, de a több mint hatvan kézműves sátor mellett az egyéb sátrakban sokféle étel, ital várta az odalátogatót.
Az árusok beöltöznek ilyenkor korhű jelmezekbe.


Kolbászok sültek, egyéb sült húsok, sült csirke, polip, pizza, palacsinta, édességek, cukorkák, csábították a felnőtteket és a gyerekeket.




Mi is vásároltunk igazi spanyol sonkát, és sajtot.

A programokból néhány a teljesség igénye nélkül. Arab piac, játékok, versenyek a gyerekeknek, komédiások parádéja, solymászati bemutató, udvari bolondok, tréfálkozása, tűzzsonglőrök bemutatója, gólyalábon sétálók, akrobaták. Az egész egy színes, magával ragadó show. Lovagok párbaja, keleti táncok, középkori esküvő.

Mesterségek bemutatása:


AKNAH




Ahogy az arab piacon is lenni szokott, árusítanak mindent ilyenkor, szappant, gyertyát, vízipipát, kardot, ásványokat, gyógynövényeket, textileket, ékszereket.










És végül a mi vásári sétánk a nagyon népszerű cukorka árusnál fejeződött be.

FOTÓGALÉRIA