2011. május 21., szombat

Piarista Központ, Március 15. tér

Több évtizedet éltem, (eddigi életem jelentős részét) Budapest városközpontjában a történelmi belvárosban. Úgy is mint a belváros egyik lakosa, és mint ismert, jó nevű tervezőirodák dolgozója.
Mindig nagy öröm számomra, ha egy-egy nagyobb beruházás, felújítás, befejeződik, átadásra kerül.
Így az elmúlt napokban személyesen is meggyőződhettem a Piarista Központ és a Március 15. tér megújulásáról.

A gyalogos forgalom részére ismét megnyílt a Piarista köz (korábban itt gépkocsi forgalom volt, innen lehetett Buda felé felkanyarodni az Erzsébet hídra.) Az átjáró ismét összeköti a Kígyó utcát a Duna-parttal.


A tér alatt ókori, középkori, és újkori régészeti emlékek találhatók.

A téren áll Budapest legrégebbi keresztény emléke, a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templom.

A századfordulón teljesen átrendezték a környéket, nagyszabású városrendezési koncepciók alapján. Ahol korábban tér volt, ott felépült a Piarista-tömb, ahol meg épületek álltak, ott kialakították a mai teret.1918. elkészült az új Piarista épületeggyüttes,
előtte bontják a régi tömböt, előtérben a régi Erzsébet híd.

A Piarista Központ épülete 1914-1917 között épült, Hütl Dezső tervei alapján. Az épületben iskola és rendház működött, a földszinten bérbe adható üzletek kerültek kialakításra. A Duna-parti front földszintjén két szint belmagasságú tornaterem készült. A második emeleten szintén két szint magasságát átfogó traktusban neobarokk kápolnát építettek. A negyedik emeleten kaptak helyet a természettudományi előadók.
A második világháború során több bombatalálat is érte az épületet. Az államosítás után a piaristáknak el kellett hagyni az épületet. Évtizedek során több funkciója is volt az épületnek. Itt működött az ELTE bölcsészkara. A nagykápolna helyén az Egyetemi Szinpad működött. A Március 15. tér lesüllyesztett régészeti parkká vált. Az utóbbi években egy elhanyagolt, lepusztult helyszín volt.

A piaristák rendjét Kalazanci Szent József (1556-1648) egy Rómába került spanyol pap alapította, aki 1597-től kezdve munkatársaival "kegyes" azaz ingyenes és vallásos iskolát működtetett a városban. Közösségüket 1617-ben V. Pál pápa kongregációvá nyílvánította, majd 1621-ben XV Gergely pápa ünnepélyes fogadalmas szerzetesrenddé tette.
Kalazancius Rómában való megtelepedése után sohasem hagyta el Itália földjét, fiait azonban még életében elküldte az Alpokon túli Európába. A magyar rendtartomány 1717-ben telepedett meg. A rend tagjai tanító szolgálatot végeztek. Magyarország területén is a nagyobb városokban megtalálhatók iskoláik, rendházaik. Alapvetően fiúkat oktattak, de ma már van ahol koedukált oktatás is folyik. Piarista nevelést kapott a "legnagyobb magyar" Széchenyi István is, vagy Eötvös Lóránd tudós, Petőfi Sándor költő, Eszterházy Péter író és még sokan mások.
(Hültl Dezső tervei alapján valósult meg a kecskeméti piarista oktatási központ is 1930-1933 között).

Több lépcsőben sikerült a piarista rendnek ismét visszatérnie évszázados gyökereihez a belvárosba.
1992 tavaszán a Duna-parti épületben újjáépült a kápolna, amelyet korábban az Egyetemi Szinpad használt évtizedekig. 2002-ben az ELTE elköltözésével véglegesen visszakapták a Duna-parti rendházat a piaristák, amelynek egyik felében a "B" épületszárnyban a bencések, a ferencesek, és a piaristák korábban önállóan működő teológiai főiskoláinak egyesüléséből (1999) létrejött Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola működik. 2003-ban költözött át a Mikszáth téri rendházból a provincia növendékháza és a tartományfőnökség. 2011. május 16.-án reggel 58 év után ismét a Duna-parton szólalt meg a tanításra hívó csengő a Piarista Gimnáziumban.
1992 után anyagi források híján jó ideig nem történt érdemi előrelépés az épület korszerüsítése ügyében. Majd megkezdődött a tervezés 2006-2009 között: generáltervező M-Teampannon Kft és Kollektív Műterem. A generálkivitelező 2009-2011 között Confector Kft. Befejeződött a Budapesti Piarista Központ "A" épület rekonstrukciója.

Rekonstrukció

2011-re elkészült a Március 15. tér felújítása is és így a pesti belváros egy szép térrel gazdagodott.

Konzorciumvezető: Város-Teampannon
Konzorcium tag: Közlekedés Kft.

Forrás fotók Táj-kert blog, Építész Fórum, Wikimedia















"B" épületszárny

FOTÓGALÉRIA ITT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése