2012. július 16., hétfő

Nemzeti Színjáték 2

Azt gondolom, hogy nagyon sok ismerettel kell rendelkezni, ahhoz, hogy egy népről, népcsoportról véleményt lehessen alkotni. Amióta a gyerekeim Andalúziában élnek és meglátogatom őket, ha lehetőség van rá, egy kicsivel mindig több oldalról ismerem meg az itteni kultúrát.
Most úgy alakultak a dolgok, hogy jegyet vettünk Esteponában a CORRIDA DE TOROS -ra ,mely a Fiestas Mayores 2012 alkalmából került megrendezésre.
Valamennyi spanyol városnak nagyságától függetlenül megvan a maga ünnepnapja (fiesta), amelyet védőszentje névnapján ülnek meg, s ahonnan nem hiányozhat a bikaviadal.
A Corrida ez alkalommal július 8.-án 7:30-kor kezdődött.
Tradicionális öltözékben érkeztek a Plaza de Toros de Estepona hoz a Ferya y Fiestas Mayores 2012 Reina y Damas



Az arénában a hintók körbe mentek, és a közönség lelkesen köszöntötte a Damakat.


Mi is elfoglaltuk a helyünket és kezdődött a viadal.




A bikaviadalokat övező előítéletek ellenére a szenvedélyes rajongók azt bizonygatják, hogy bika és ember eme sajátos mérkőzése egyidős Spanyolországgal.


A mai napig hatással van a művészet szinte minden területére. Festőket, szobrászokat, zenészeket, koreográfusokat és írókat ihlet meg.





Próbáltam ismereteket gyűjteni  a corrida előtt és utána is. Csatolom a kis összefoglalómat, bővebben

ITT

Van aki izgalommal, érdeklődéssel, van aki viszolyogva áll a bikaviadal eseményéhez. Én személy szerint az előbbihez tartozom. Na és vannak a rajongók, akik elszántan védelmezik a tradíciót, az esztétikai szépséget. Mi a közönség soraiban egy ilyen közegre találtunk.
A torerok  a győzelem után, körbe mennek az arénában és fogadják a közönség üdvözlését. A közönség bedobál különböző tárgyakat, melyeket a torero visszadob.




Az is a ceremónia része, hogy a trófeát a torero feldobja a VIP közönség soraiba. Előttem ült egy család két gyerekkel, egy kisfiúval és egy kislánnyal. A kislány nem várta meg, hogy a torero eldobja a trófeát, a bika fülét, lement érte az arénába.






Éjjel amikor hazaértünk, sőt még a következő napokban is nagyon sokat beszéltünk erről a "Nemzeti Színjáték"-ról.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése