2012. július 27., péntek

El Toro de Osborne

A Nike, az Apple Macintosh a McDonald és sok más brand logója ismertté teszi a terméket, vagy szolgáltatást, azt azonban kevesen tudják, hogy az Osborne bika mint reklám, túllépett eredeti célján, és egy nemzet ikonjává vált.

Az idáig vezető út azonban nem volt könnyű.
Az Osborne céget El Puerto de Santa Maria városban, alapították 1772-ben és immáron a hatodik generáción keresztül gyártják a borokat, párlatokat, a legkiválóbb minőséget garantálva.
Néhány termék:
Osborne Solera, Osborne Malpica, Montecillo Rioja, Vinos D. O. de Rueda, Osborne Tierra de Cádiz, Osborne Brandis de Jerez Anis del Mono







Az Osborne-bika prototípusa 1957-ben az Azor reklámügynökség közreműködésével készült, egy egyszerű vázlat alapján, egy grafika egy kockás papíron, egy bika sziluettjével. (Manolo Prieto) A cég a mai napig őrzi ezt a vázlatot. Kezdetben egy Brandy reklámnak szánták. El Toro jelképezte a büszkeséget, méltóságot, képvselte a hagyományt, a nemességet és az erőt.

Az első bikákat  1957 novemberében kezdték kihelyezni a spanyolországi utak mellé. Kezdetben 16 darab volt, de ez a szám évről-évre emelkedett, és szerves részévé váltak az Osborne cégcsoportnak (Osborne Sherry és Brandy)
1961-ben készült bika alakját falemezről fémlemezre cserélték, mely kevésbé volt kitéve az időjárás viszontagságának és 7 méterre növelték a méretét.

1962-ben egy közúti szabályzat előírta, hogy 125 m-en belül nem lehet reklám az utak mellett. Osborn evvel egyetértett, növelte a méretet, 7 méterről 14 méterre.
Születése óta a Toro természetes ikonja lett a spanyol tájnak, szimbóluma a nemességnek és az erőnek.
1988 és 1997 között, új közúti szabály fenyegette a "reklámhordozót" jelentős figyelmet keltve a médiában. A közélet különböző területéről neves művészek, politikusok, újságírók, álltak ki az Osborne-bika védelmében.
Követelték, a spanyol állampolgárokat képviselve, hogy a El Toro de Osborne továbbra is a spanyol táj része lehessen.
A Spanyol Legfelsőbb Bíróság kulturális művészeti örökséggé nyilvánította.
Ma több mint 90 büszke Osborne-bika van, ebből 21 az Andaluz történelmi örökség része.


Az Osborne-bika a vállalati csoport (Osborne) védjegye lett. Kétségtelenül az ország egyik legismertebb márkáját reklámozza.

2012. július 16., hétfő

Nemzeti Színjáték 2

Azt gondolom, hogy nagyon sok ismerettel kell rendelkezni, ahhoz, hogy egy népről, népcsoportról véleményt lehessen alkotni. Amióta a gyerekeim Andalúziában élnek és meglátogatom őket, ha lehetőség van rá, egy kicsivel mindig több oldalról ismerem meg az itteni kultúrát.
Most úgy alakultak a dolgok, hogy jegyet vettünk Esteponában a CORRIDA DE TOROS -ra ,mely a Fiestas Mayores 2012 alkalmából került megrendezésre.
Valamennyi spanyol városnak nagyságától függetlenül megvan a maga ünnepnapja (fiesta), amelyet védőszentje névnapján ülnek meg, s ahonnan nem hiányozhat a bikaviadal.
A Corrida ez alkalommal július 8.-án 7:30-kor kezdődött.
Tradicionális öltözékben érkeztek a Plaza de Toros de Estepona hoz a Ferya y Fiestas Mayores 2012 Reina y Damas



Az arénában a hintók körbe mentek, és a közönség lelkesen köszöntötte a Damakat.


Mi is elfoglaltuk a helyünket és kezdődött a viadal.




A bikaviadalokat övező előítéletek ellenére a szenvedélyes rajongók azt bizonygatják, hogy bika és ember eme sajátos mérkőzése egyidős Spanyolországgal.


A mai napig hatással van a művészet szinte minden területére. Festőket, szobrászokat, zenészeket, koreográfusokat és írókat ihlet meg.





Próbáltam ismereteket gyűjteni  a corrida előtt és utána is. Csatolom a kis összefoglalómat, bővebben

ITT

2012. július 10., kedd

Nemzeti Színjáték 1



Ahogy a magyar ember él-hal a lováért, úgy a spanyol is rabja a szép bikának. A bikával kapcsolatos foglalatosságok, már az ősi spanyol pásztornépek életében is fellelhető. Így érthető, hogy a spanyol ember természetének évszázados fejlődése alatt kiirthatatlanná vált ez a tulajdonság.

A spanyol bika szilaj, és verekszik, ebből a természetből alakult ki a bika viaskodás.
A harci bikát nem kell kiképezni a támadásra, ez a növényevő állat mindent megtámad ami mozog, vagy aki megkérdőjelezi a dominanciáját.
Tévedés, hogy a bikák csupán a vörös színt támadják meg, ugyanis színvakok.
A bikák mindig lenyűgözték az embereket. (Sumer Gilgames) vagy bikákkal foglalkozó első képi ábrázolások már a kőkorszak kezdetén megjelentek spanyolországi barlangrajzokon, valamint krétai ívóedényeken és falfestményeken.





  A bika számtalan művészt illetett meg. (Hemingway, Picasso, Dali, Goya, Garcia Lorca........)









A régi időkben dárdával mentek neki lóháton a vad bikának.

Aki leszúrta a bikát, és megóvta a lovát, az volt a legény. Ez azonban nem volt valami nagy virtus. Az már igen, hogy mesterségesen felbőszíteni és bizonyos szabályok szerint ölni, ez a spanyol virtus!

Régen királyok, lovagok, nemesemberek nagy becsületnek tartották, ha a közönség szeme láttára ledöfték a bikát, majd letűnt a lovagság, a tornajátékok korszaka, és a bikaviadal a nép mulatsága lett.

A modern bikaviadalok születése Francisco Romero nevéhez kötődik.


A legendás bikaviador-dinasztiát alapított Ronda-ban és felállította a bikaviadal mindmáig érvényben lévő szabályait.

Ő volt az első, aki gyalog, mindössze egy vörös kendővel, a muletával lépett az arénába, és ráadásul csakis recibiendo, más szóval a bika támadását kivárva ölt.
Romerók óta Andalúziát tartják a bikaviadal szülőhazájának. A régióból számos híres torero került ki, és az itteni termékeny földön tenyésztik a legkitűnőbb bikákat.
A torero a mai napig emberfeletti lénynek számít a spanyolok szemében. A sikeres torerová válás mindmáig a szegény ember álma, miközben a tehetősek a legjobb bikák tenyésztésében vetélkednek egymással.


A bikával folytatott küzdelem rettenthetetlen bátorságot, könnyedséget, ügyességet, testi erőt, és mozgékonyságot, művészi érzékenységet, romantikát követel meg.

 A bikaviadal a spanyol kultúra olyan része, mely nem csupán szenvedélyes izgalmat kelt az emberekben, de az egyetlen ország, amelynek nemzeti színjátéka a halál.
A szezon hivatalosan március 19-vel (Szent József napja) veszi kezdetét, és október 12-én (Kolumbusz ekkor lépett Amerika földjére, Spanyolországban ekkor ünneplik a hispán napot) zárul. Természetesen előtte és utána is rendeznek itt-ott bikaviadalokat.
A közönség a tendidón (széksoron) vagy a palcón (erkélyen) foglal helyet. Itt van az elnök boksza is.





Az üléseket három osztályba sorolják: kényelmesebb és drágább az árnyék. a sombra;
olcsóbb a naposabb oldal, a sol, ahol a közönség az évszaktól függően pácolódik a napon, a kettő közötti átmenetet a sombra y sol képviseli



2012. július 7., szombat

Feria y Fiestas Estepona




Ezt a hetet nagyon sokan várták Estepona-ban. Mi is de elsősorban Hanka! Gyüjötte a "filléreket" hetekkel előtte, hogy fel tudjon ülni a különböző masinákra:  barlangvasút, dodgem, hajóhinta, vizidodgem, trambulin....
Korán érkeztünk, még alig voltak emberek a sátrak között, így lementünk a kikötőbe. Ott viszont nagyon sokan voltak, éppen Happy ouers volt a Reinaldo Bar-ban.


Beültünk a La Taberna-ba, a kikötőben.





Kilenc óra körül mikor megérkeztünk a Feria-ra, már kezdődött a mulatság!!












Feria y Fiestas-ról bővebben már egy korábbi bejegyzésben írtam. ITT