2011. augusztus 11., csütörtök

Plaza de Toros



Fehérre meszelt falaival, az ég ragyogó kék kontrasztjával kiemelve áll a téren a város szélén a Bullring.

Az aréna építésze Juan Mora Urbano és 1972-ben nyitották meg a bikaviadalok számára. Az épület asszimmetrikus dizájn-ja miatt egyedül álló a világon az arénák között.
Alkalmas világszínvonalú bikaviadalok rendezésére, de megfelel a helyszín speciális koncertek és egyéb rendezvények lebonyolítására is.


Itt működik a Bikaviadal Múzeum is. Antonio Ordonez a múzeum névadója. Ő egy malagai születésű torreádor volt, akitől a város pénzügyi támogatást kapott a kezdetekben, a viadalok megrendezésére.
A múzeumot unokája Francisco Rivera Ordonez avatta fel, aki szintén híres torreádor volt.
A múzeum mindenféle tárgyat bemutat, ami kapcsolatos a bikaviadal művészetével. Egyfajta panteon, minden idők legnagyobb matadorjairól. Trófeák, fényképek, pillanatok a viadalokról, melyek bevonultak a történelembe.

Érmek, szalagok, kitüntetések, melyeket a portugál és spanyol bikatenyésztők kaptak. Bikaviadalt hirdető plakátok sora, jelmezek bemutatása, Estepona kiterjedt gyüjteményéből.


Látható az orvosi szoba és a kápolna is.
Az arénában tett látogatás után kedvet kaptunk ahhoz, hogy otthon megnézzük a MANOLETE című filmet.
A másik múzeum az Őslénytani Múzeum melynek az aréna ad otthont, 2000-ben nyílt meg. Feladata bemutatni a gazdag leleteket a pliocen korból Estepona területéről. Több mint 2000 lelet található a múzeum anyagában, 600 faj a pliocen korból, beleértve a növények, gerincesek, rákok, korallok, tüskésbőrüek, puhatestű fossziliákat.A múzeum büszkélkedhet egyedül Európában a legnagyobb pliocen kövületek gyüjteményével. Ez a gyüjtemény folyamatosan növekszik, köszönhető ez a múzeumban folyó kiterjedt kutatási programnak, és a tudományos eredmények publikációi, növelik a múzeum hírnevét.

Két hatalmas 1:1 léptékű csontváz is kiállításra került. (dinoszaurusz)
A régészeti múzeumban láthatóak az ásatásokból származó leletek. Ilyen például a föníciai Bess isten terrakotta szobra, vagy a római korból érmék, mozaik padló részletek, oszlopok, márvány szobrok. Estepona római neve Salduba volt.


A muszlimok Estebbuna-nak nevezték és a X-XI. századi leletek vannak a legnagyobb mennyiségben.
Az Esteponai ásatások feltárták az 5000 évvel ezelötti korból egy megalitikus temető maradványait. Találtak itt kiváló állapotban levő emberi maradványokat, kerámia edényeket, kőeszközöket, nyílhegyeket, személyes dísztárgyakat, nyakláncokat, gyöngyöket.
Az épületben található még a Néprajzi Múzeum is.
Cél az, hogy a látogató megismerje Estepona lakóinak életét az elmúlt századokban, különösen a munkával és az életmóddal kapcsolatos tárgyakon, eszközökön keresztül.
Gazdálkodás, halászat, Estepona tengeri története, mindennapi tárgyai.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése