2011. augusztus 22., hétfő

La Bajadilla


Marbella nagy álma, hogy legyen egy olyan kikötője, mely képes fogadni az óceánjáró hajókat is, megvalósulni látszik,


azáltal, hogy a kikötő fejlésztésre kiírt pályázatot Nasir Bin Abdullah&Sons Joint Venture Company és Marbella Önkormányzata Puerto Deportivo de Marbella konzorcium nyerte meg.
A város történetében, a legnagyobb városfejlesztési programra készülnek.

La Bajadilla Marina a legnagyobb privát kikötő lesz a Földközi tengeren. 155 000 m2 területen 1220 horgonyzóhellyel. A koncessziós szerződést 40 évre kötik.

Video

Ettől a tervtől azt várják, hogy Marbella ismét rivaldafénybe kerül és az egyik legfontosabb úti cél lesz a Földközi tengeren. A project disign-ja hasonló lesz Dubai-hoz. A nemzeti kormány, ill. a regionális vezetés a konzorciumban 3%-al vesz részt. A quatari shejk és fiai által vezetett egyesülés a tervezett 400 millió euro-t megduplázná és így minden elképzelhető luxus megvalósulna.

Marbella, Puerto Banus


Marbella az egyik legrangosabb üdülőhely, mely nem veszít a vonzásából napjainkban sem. Egy kiváltságos üdülőparadicsom, csillogó eleganciájával, felülmúlja a népszerű rivális üdülőhelyeket is. Marbella otthont ad a világ gazdag és híres emberek listáján szereplő egyéneknek.
Néhányan vásárolnak itt vagy építenek fényűző palotákat, kastélyokat, villákat az arab országokból sheik-ek, trónörökösök, közeli távoli családtagjai, vagy mások, akik több millió dollárral is rendelkeznek.
Többen vásárolnak irodát cégeiknek, vagy lakóingatlant hosszabb-rövidebb tartózkodásra, vagy, hogy itt töltsék a nyugdíjas éveiket.


Marbella környékén 300 ezer brit állampolgár él. Az éves idegenforgalom pedig 2,5 millióra duzzad.
A város északi részén emelkedik a Sierra Blanca hegység.


A környéken mint egy tíz kilóméteres körzetben megtalálhatóak Európa legjobb golfpályái.


Puerto Banus Marinanak Andalúzia legnagyobb vonzerejének 5 millió látogatója van. 915 kikötői hely áll rendelkezésre.


A kikötő stratégiai célja, hogy (tele van több millió eurós yachtok-kal) helyet biztosítson a nagyon elit hajóknak.
Puerto Banus kiszolgálja a gazdagokat és a híreseket, világszínvonalú vásárlási és szórakozási lehetőségekkel. Egy utazás egy luxus yacht fedélzetén,

vacsora egy étteremben,

vagy szórakozás egy éjszakai szórakozóhelyen.

Casinóban


Azért jönnek, hogy élvezzék a páratlan napsütést, a szórakozást, vásárlást a luxus üzletekben.
Bulgari

Burberry

Cartier

A többi
ITT

Van aki máshol találja meg izlésének és pénztárcájának valót, a hagyományos spanyol üzletek és butikok kínálatában.
Az El Corte Ingles öt emeleten kínálja a különféle termékeit,


vagy a Marina Banus Bevásárló központ, csak kettő a legnépszerűbbek közül. Népszerű a minden szombaton délelőtti heti piac is, ahol a divatos ruhák, táskák, kiegészítők egész sorából, vagy a spanyol ajándék tárgyakból lehet választani.


A parton pedig talán sehol nem látható annyi luxus autó mint itt. (Ferrari, Rolls-Royce, Bentley, Lamborghini és egyéb Aston Martin, Mercedes, Porsche vagy BMW)


Sok túrista csodálja a yachtokat, az autókat, az üzleteket és éttermeket.


2011. augusztus 17., szerda

Bolonia


Bolonia egy kis elszigetelt halászfalú az Atlanti óceán partján,
(Costa de la Luz)


Spanyolországban Tarifa-tól a szörfös paradicsomtól 20 km-re északra, vagy Zahara de los atunes-től 20 km-re délre fekszik. Bolonia az itt folyó régészeti ásatások miatt is híressé vált.

Andalúziában az egyik jelentős római kori feltárás, jelenleg is folyik.

Video
Annak érdekében, hogy a kutatást elősegítsék, az andalúziai kormány létrehozta a Baelo Claudia Régészeti Központot.

Ez a modern minimalista stílusban épült létesítmény, mely egy domb tetején található a környékről szinte mindenhonnan látható.
Baelo Claudio római romok, az eredeti római település építészeti részleteit híven tükrözik.



ITT

A település híres még a gurum-ról. Ez egy halszósz, melyet az ókori rómaiak állítottak elő.

Bővebben

Boloniára vezető út két sziklás hegy között halad. A Sierra de la Plata (459 m) és a Lomo de San Bartolome (444 m). Környéken található egy ornitológiai központ is "La Semilla"
Érdekes látvány volt az út mellett a legelésző szarvasmarhák mellett a sok fehér kócsag.

Az emberek ebben a térségben eredetileg a szarvasmarha tenyésztésből valamint a halászatból éltek, de a településeken különösen nyáron a túristák megjelenésével, a vendéglátás is húzó ágazattá vált.
Ez a vidék természetvédelmi terület a Gibraltári-szorosra való tekintettel.
Ennek következtében szigorú építési előírások vannak életben. Kicsit olyan mint ahol megállt az idő.
Az itt élő embereknek az infrastruktúra hiánya miatt nem egyszerű az élet, de az ide látogatók a tökéletes békét és nyugalmat találják meg.
A homok textúrája, színe,


a kristálytiszta víz,

a dűnék, a növémyzet összességében a strandolókat szolgálja.


A kijelölt területeken pedig használhatóak a vízi járművek, különösen a kite-szörfösök, ha egy erős keleti szél fúj (Levante) nagyon kedvező a hely. Állatok sétálgatnak szabadon a faluban, sőt a tengerpartra is lejönnek.


Bolonia 3 km-es strandja egyedülálló. Főleg a spanyol családok keresik fel ezt a helyet gyakran, és szívesen.

Lehet úszni, nem sziklás a part, lehet a víz szélén, vagy a dűnék között sétálni, gyönyörködni a panorámában, kilátás nyílik az egész térségre a dűnék tetejéről, tiszta időben Afrika partvonala is látható a távolban.



2011. augusztus 14., vasárnap

Nerja


Kirándultunk Nerja-ba. Nerja egy tengerparti üdülőhely Malagától 50 km-re.

Régen egy kis halászfalú volt, most népessége 12 ezer főre tehető, de szerencsére elkerülte a közeli településekre jellemző sűrű beépítés a több emeletes épületekkel. A város hangulata változatlan maradt, a keskeny, kanyargós kis utcáival.
A Sierra Nevada lábainál a 16 km-es partszakasz igazi túrista paradicsom. Sok kis öböl a sziklák közötti strandok,


porszerű homok, átlátszó tiszta víz, mind adott az önfeledt fürdőzéshez. A vízi sport kedvelők rendelkezésére áll többféle lehetőség is. Vízisí, búvárkodás, vitorlázás, motorcsónak által vontatott ernyőzés.


Egy hagyományos ernyőt erősítenek a vállalkozó szellemű egyénre, aki a parton néhány métert fut, majd mivel a motorcsónak gyorsítja, és a szél adja a felhajtó erőt, ezért a levegőbe emelkedik. A víz felett 30-70 méterre vitorlázhatnak az ügyesebbek, miközben, a motorcsónak húzza őket. A kilátás és az élmény leírhatatlan.


A történelmi belváros (épült 1487) szíve a Balcon de Europa. Ez egy mór kastély helyén álló erkély egy hatalmas szikla tetején, mesés kilátással a Földközi tengerre, a szikla közelében lévő öblökben lévő strandokra, háttérben a ködös hegyekkel.

A balkonra egy gyönyörű sétány vezet, mely egyben összeköti a teraszt egy hangulatos térrel, ahol nyüzsgő élet folyik, köszönhető az éttermeknek, kávézóknak. Kínálják a tenger gyümölcseit, sűlthalat, vagy egyebet, a spanyol és a nemzetközi gasztronómia kínálatából.

Video


A népszerű nevet (Balcon de Europa a Mirada, vagy nézőpont) XII. Alfonso király adta a helynek, aki 1885-ben egy katasztrofális földrengés után látogatott erre a helyre. Magával ragadta a jelenet, amit látott. A helyi folklór szerint állt a helyszínen ahol most a Balcon áll és azt mondta, "Ez Európa erkélye) A helyi archív dokumentumok szerint, viszont, a név megelőzte a király látogatását. Ez nem akadályozta meg a hatóságokat abban, hogy a király életnagyságú szobrát a korlát mellé állítsák.

A téren áll a XVI. századi mór-barokk építészeti stílusok jellemzőivel az El Salvador templom. A szentélyben látható a Hétfájdalmú Szűzanya Alonso Cono mester freskója.

Fotó a szentélyről Nerja-Capistrano.com

A térről a kis szűk utcákon át lehet az óvárost elérni. Az utcákban kis üzletek kínálják a kézműves és tipikus spanyol termékeket, bort, olívaolajat, mézet, trópusi gyümölcsöket.





Nagyon sok kis étterem közül lehet válogatni. A város legromantikusabb részét akár lovaskocsin utazva is fel lehet keresni.


Néhány éve már tapasztaltam, hogy mennyire kihalt egy település szieszta időben, de most fotókkal is tudom érzékeltetni. Szóval elvétve lehet helyi lakost látni az utcákon.




Ebéd után a spanyol kisvárosban megáll az idő. A szieszta szó eredete a sixta, ókori latin-római munkanap hatodik órája, az ebéd ideje, körülbelül a mi mai délután három óránk. A legenda szerint az 1070-ben született Szent Izidor, a későbbi Madrid védőszentje, midőn földesura földjét szántotta, mindig szunyókált egy kicsit a déli órákban. Irigyei panasszal fordultak az úrhoz, aki nem törődött az áskálódókkal, hiszen Izidor egyetlen nap alatt több földet szántott fel, mint bárki más. A legenda úgy tartja, hogy míg a szent szunyókált, az angyalok hajtották tovább az ökröket. A mese szerint tehát Izidor sziesztázott először az Ibér földön, tőle tanulták el a spanyolok, akik olyan hűségesen ragaszkodnak évszázados szokásukhoz, hogy 2002-ben még a parlament felsőháza is hivatalos jelentésben ismerte el az ebéd utáni szundítás jótékony hatásait. (Fiesta Spanyolok és ünnepeik)

Nerja a barlangjairól a leghíresebb, mely a várostól 3 km-re van a Sierra de Almijara hegyen, kb. 200 méteren a tengerszint felett. A barlangot 1960 június 12.-én nyitották meg a látogatók előtt.


A mai napig a turisták előtt a barlangrendszer egyharmada látogatható, a többi rész kutatási terület. A "turista útvonal" kb. egy 45 perces séta.


A barlang egyik látványossága a 140 m2-es csarnok. Minden évben július utolsó két hetében rendezik meg a Costa del Sol egyik nevezetes kulturális programját a Festival de la Cueva de Nerja zenei és tánc fesztivált. Ez az esemény a páratlan szépség és a kivételes akusztika, felejthetetlen élmény a lírikus flamenco tánc, klasszikus zene kedvelőinek.
A kutatási területen régészeti kincsek találhatóak, a 25 ezer évvel ezelőtti korból, fekete, vörös barlangrajzok, az itt élő népcsoportok rajzai vadászatról, halászatról, állatokról: ló, őz, kecske, madarak. A barlang temetkezési helyül is szolgált.

A város és a barlangokhoz vezető úton egy a XIX századi spanyol ipari műemlék látható, az Acueducto de Aquila (Sas Aquadukt)


Nerja éghajlata egész évben enyhe, ez lehetővé teszi a szubtrópusi gyümölcsök termesztését.
A várost elhagyva Cordoba irányába található a Sierras de Tejeda Nemzeti Park, gazdag növény és állatvilággal. Érdemes megemlíteni a ragadozó madarakat és a vadkecskét. Népszerűek és ideálisak a turista utak.