2011. április 8., péntek

Vaszary János és Pablo Picasso

Néhány hónappal ezelőtt Hanka (5 éves) unokám az iskolában (Education Infantil) családi feladatot kapott. Az osztályuknak van egy "emlékkönyve" amiben Pablo Picasso életéről, munkásságáról kerülnek be kis "tanulmányok, házi dolgozatok." Ő is készített egyet a szülei segítségével.
Akkor gondoltam arra, hogy írni fogok egy magyar festőröl a blogban. A bőség zavarával küzdök, annyira nehéz a választás! Na de mégis a teljesség igénye nélkül írnék Vaszary Jánosról.


Vaszary a magyar képzőművészet jelentős alakja. (Kaposvár, 1867 - Budapest, 1939) Gimnáziumi tanulmányait a Kolozsvári Piarista Gimnáziumban végezte. Innen szülői támogatással, mivel tehetsége már korán megmutatkozott, a székesfővárosi Mintarajziskolába került, ahol híres tanárok vették szárnyaik alá, mint Székely Bertalan vagy Stróbl Alajos.
Apai nagybátyja Vaszary Kolos pannonhalmi, majd később esztergomi hercegprímás elismeri tehetségét és segíti őt. Segítséget nyújt tanulmányai folytatásához. Münchenben a Képzőművészeti Akadémián és Párizsban a híres Julian Akadémián tanul tovább.

Francia Riviéra

Kalapos nő a Rivierán

A nagybácsival utazgathatott a csodálatos Itáliában. Jártak Velencében, Firenzében, Rómában. Ezek az utak nagyon sok témát adtak a későbbi években az alkotáshoz.

Az Olasz Rivierán


Olasz tengerpart



Velence



Rimini Strand

Segítette őt a nagybátyja a vallási témákban is.



Firenzei Madonna

A Műcsarnok 1893/94-es téli szalonján Vaszary Kolosról készült művével jelent meg. Majd újra visszatér Párizsba és egy évet még tanul a Julianban.






Ezután az év után egy egész életre szóló sikersorozat kezdődik. Ez a siker még ma is tart, mert az aukciókon nagy harc folyik művei megszerzéséért.

ITT

A Magyar Nemzeti Galéria 2007-ben a festő 140. születésnapjáról gyűjteményes kiállítással emlékezett meg. A látogató közönség vagy négy hónapon keresztül 200 festményt, 100 grafikát, sok iparművészeti remekművet csodálhatott meg.






Balatonfüreden 2010-ben befejeződött a Vaszary - villa rekonstrukciója.


Az ünnepélyes megnyitáshoz kapcsolódott az időszaki kiállítás is a "Festőművész és az egyházfő találkozása az egykori prímási palotában" címmel.


Ez a villa Vaszary Kolos (1832-1915) a nagybácsi nyári rezidenciája volt. A felújított villában a kiállítások, irodalmi, zenei előadóestek mellett, tematikus múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak gyermekeknek.
Vaszary a festő a 19-20. század fordulóján és a 20. század első harmadában a képzőművészet európiai irányait behatóan ismerte. Leginkább a francia posztimpresszionizmust, art nouveau-t és a hazai nagybányai plen air stílust lelhetjük fel alkotásaiban.


Mindig a haladás, modern szellem képviselője volt, egyenes jellemmel.
1905-ben járt Olasz-Spanyol-Francia országi tanulmányúton.


Déli pihenő

Toledo



El Monastero Escorial

Lényegében azonban a Párizsban szerzett benyomásokból építkezett mindvégig.
Az első világháború alatt haditudósítóként végigjárta a frontot, Mednyánszkyhoz hasonlóan. Végigrajzolta a szerbiai hadszinteret, és drámai hatású képeket festett.


Amikor hazajött a frontról más ember lett. 1920-ban Lyka Károly meghívta a Képzőművészeti főiskolára, ahol tíz évet tanított. Tanítványai voltak Barcsay Jenő, Miháltz Pál, Hintz Gyula, Medveczky Jenő és sokan mások. Amikor 1932-ben nyugdíjazták, magániskolát nyitott és folytatta a szabad szellemű művészképzést. sokarcú művész volt. Mondanivalója megjelenik a klasszikus arcképeken, falusi idilleken, virágcsendéleteken, párizsi életképeken, mediterrán tengerpartokon át Picassotól és Légert megidéző kubizmusig.
a húszas évektől alakult ki legismertebb hallatlanul invenciózus dekoratív, franciás szellemű stílusa. Nagyvárosi pillanatképein, tengeri, Balaton vagy Duna-parti molóin a két világháború közötti kor életérzését közvetíti.


Balaton, gomolygó felhők

Fürdőzők a Tata-i tónál

Dunakorzó háttérben a Királyi Vár

Hetvenkét éves korában 1939-ben halt meg. Kegyes volt hozzá a sors, hogy nem kellett megérnie a második világháború borzalmait.
Számos művészeti társaságot hívott életre. Többek között egyik alapító tagja volt a Képzőművészek Új Társaságának (KÚT) Sok-sok oklevelet, aranyérmet kapott élete során.

1 megjegyzés: