2011. március 27., vasárnap

Magyar Állami Operaház

Családunk életében mindig is felejthetetlen élményt nyújtottak az operai évadok előadássorozatai. 2008-ban és 2009-ben Hankával is megtettük az első lépéseket, hogy megismerkedjen az operaház csodálatos épületével, és időről időre, ahogy ez majd lehetővé válik a hazalátogatások alkalmával, megismertessük az operairodalom és balettművészet kincseivel.
Az első alkalommal 2008-ban amikor a karácsonyi időszakban itthon voltak, természetesen Csajkovszkíj Diótörőjét nézték. Ugyan a harmadik felvonás már nem kötötte le, így eljöttek, de így is emlékezetes maradt számára. Akkor közel három éves volt. Egy évre rá már ez a program igazi élményt jelentett számára.
Ezért is tartottam fontosnak, hogy írjak most a blogban róla.


A Magyar Állami Operaház Budapest 19. századi műemlékeinek egyik legjelentősebb épülete. Ybl Miklós tervei alapján, neoreneszánsz stílusban épült. A belső terek kialakításában a kor neves művészei vettek részt. Lotz Károly, Székely Bertalan, Than Mór.
1884. szeptember 27.-én Ferenc József császár jelenlétében került sor az ünnepélyes megnyitásra. Erkel Ferenc vezényletével a Bánk bán első felvonását, a Hunyadi László nyitányát, és a Lohengrin első felvonását adták elő.
A dalszínház, mely egyben otthont ad a Magyar Nemzeti Balettnek is az ország kiemelt kultúrális intézménye. Neves ének és balettművészek sora lépett itt fel a megnyitás óta.

Fofó

Video

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése