2010. december 27., hétfő

Jamón Serrano



Több mint négy éve annak, hogy érintett vagyok abban, hogy megismerjem jobban a spanyol kultúrát, történelmet, szokásokat.

Szerettem volna többet tudni a spanyol sonkáról (Jamón Serrano). Esteponában egy kis delicatess üzletben vásároltunk. Nem a legnagyobb szakértelemmel a sonkavásárlás terén, hozzá kell tennem. Az üzlet tulajdonosa barátságosan kóstolót adott, és nem bántuk meg, hogy abból a sonkából vettünk, végül is.

A spanyolok számára a sonka is a kultúra része. Abban különbözik a mi sonkáktól, hogy nem füstölik, hanem sózással tartósítják. Evvel a tartósítással még a nyári nagy melegben sem romlik meg. Ez a módszer már a Római Birodalom idején is ismert volt.

A tapas –okhoz (ital mellé adott apró falatkák) és a bocadillo (spanyol szendvics) töltelékéhez is gyakran használják a sonkát.

A terueli sonka egyik legismertebb a vásárlók körében.

Teruel spanyol kisváros, az ország északnyugati részén, Aragon tartomány déli területén található.

Sonkavásárláskor szokás megkóstolni, megszagolni a sonkát, mielőtt hajszálvékony szeleteket vágnának belőle. Célszerű az eladó véleményét is kikérni.

Többet a Jamón Serranóról


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése