2010. december 29., szerda

Karácsony Spanyolországban




A családomnak és nekem is ez az első karácsonyunk Spanyolországban, így érthető, hogy nem tudtunk csak az ismerősöktől hallottakra hagyatkozni az itteni szokások tekintetében.

Ezért otthonról hoztam az adventi koszorúhoz az alapokat, melyet itt készítettünk el.

November végén már elkezdődik a karácsonyra való készülődés a külsőségekben. A díszítés az épületeken, áruházakban, utcákon, tereken jelzi a karácsony érkezését.

Ha karácsonyfa nincs is mindenhol, de Betlehem, mint fő motívum megtalálható.

A településeken az önkormányzatok karácsonyi vásárokat rendeznek, többnyire szabadtéren de van úgy hogy egyművelődési központban. A vásárok sok esetben karitatív célokat is megvalósítanak.

Az idén itt (de ez jellemzőnek is mondható) a nappali hőmérséklet 20 fok Celsius körül volt. Mindenképpen szokatlan az otthon töltött karácsony előtti időjáráshoz képest.

Most hallottam először a világhírű spanyol karácsonyi lottó (El Gordo) húzásról, mely egyedülálló a világon, óriási nemzeti eseménynek számít.

A lottóhúzás napjával kezdődik meg a karácsonyi ünnepségsorozat.

Van, aki az angolszász hagyományokhoz hasonlóan ünnepel. December elsején feldíszíti a fát, és a Papa Noel/Santa Claus hozza az ajándékokat a kéményen vagy az erkélyen keresztül december 24.-én.

Van, akinek a napkeleti bölcsek, három királyok (Los Reyes Magos) hozzák az ajándékot jan. 6.-án.

A családok december 24.-én karácsonyfát állítanak. Valamelyik családtagnál összegyűlnek, és együtt fogyasztják el az ünnepi vacsorát. Tapas (előétel) kezdik, főétel, desszert, kávé. A vacsorához a nagyon jó minőségű spanyol borokat isszák. A menü régióként változik, a tengerparti részeken főleg tengeri halakból, a tenger gyümölcseiből áll össze az ételsor. A desszert tipikusan arab jellegű nagyon édes, marcipános, mézes, mandulás édességek.

Az üzletekben is kaphatóak, de csak karácsonyi időszakban ezek az édességek.

A karácsonynapi ebéd december 25.-én a legnagyobb esemény a család számára.

A mi családunknak is sikerült vásárolni egy normand fenyőt az Agrojardin-ban. Nálunk az Oázis kertészeti üzletlánc árusító helyei hasonlóak ehhez az üzlethez.

Így 24.-én reggel a feldiszített karácsonyfa várta a család legkisebb tagját.

2010. december 27., hétfő

Jamón Serrano



Több mint négy éve annak, hogy érintett vagyok abban, hogy megismerjem jobban a spanyol kultúrát, történelmet, szokásokat.

Szerettem volna többet tudni a spanyol sonkáról (Jamón Serrano). Esteponában egy kis delicatess üzletben vásároltunk. Nem a legnagyobb szakértelemmel a sonkavásárlás terén, hozzá kell tennem. Az üzlet tulajdonosa barátságosan kóstolót adott, és nem bántuk meg, hogy abból a sonkából vettünk, végül is.

A spanyolok számára a sonka is a kultúra része. Abban különbözik a mi sonkáktól, hogy nem füstölik, hanem sózással tartósítják. Evvel a tartósítással még a nyári nagy melegben sem romlik meg. Ez a módszer már a Római Birodalom idején is ismert volt.

A tapas –okhoz (ital mellé adott apró falatkák) és a bocadillo (spanyol szendvics) töltelékéhez is gyakran használják a sonkát.

A terueli sonka egyik legismertebb a vásárlók körében.

Teruel spanyol kisváros, az ország északnyugati részén, Aragon tartomány déli területén található.

Sonkavásárláskor szokás megkóstolni, megszagolni a sonkát, mielőtt hajszálvékony szeleteket vágnának belőle. Célszerű az eladó véleményét is kikérni.

Többet a Jamón Serranóról


2010. december 25., szombat

Estepona




Spanyolországban Andalúziában a Costa del Sol-on Estepona egy gyönyörű kis város. A város melynek 60 000 lakosa van, megőrízte spanyol jellegét, természetes báját. Régen az itt élő emberek halászatból és földművelésből éltek. Ez a település már az ókorban is létezett, a környék a rómaiak által is elfoglalt terület volt.

A XVI. századból való a (Torre del Reloj) toronyóra, amely eredetileg egy minaret volt. Ide a szűk macskaköves kis utcákon lehet feljutni. Nagyon népszerűek a sétáló utcák, a terek. Jó látni az egymásra figyelő, beszélgető embereket, üldögélve egy padon, vagy a szép tereken, egy kávé, vagy ital mellett a tapas bárokban, kávézókban. Kedvenc terem a (Plaza de los Flores) A tér virágokkal. A térre vezető sétáló utcákban apró boltok vannak (Bodegas), melyek tulajdonosai az utóbbi időkben nem sok vásárlóval találkoztak. A nagyobb üzletek a Calle Real és a Calle Teraza-n találhatóak. Nagyon sok zárva van ezek közül is. Persze a túristák elsősorban nem vásárolni jönnek ide.

video1

Nagyon kedveltek a 23 km-es partszakaszon a homokos strandok. A város közelében emelkedik a Sierra Bermeja hegység, melynek csúcsa 1449 méter magas a tengerszint felett.

Estepona 75 km-re van Malagától ahol nemzetközi repülőtér üzemel, melyet folyamatosan bővítenek.Jó kirándulás és csak 40 km Gibraltár. Az előző évben már voltam ott a családommal és a barátainkkal.

A híres üdülőhelyMarbella is csak 25 km-re van.

A környék mikroklímájának köszönhetően az év 325 napján süt a nap. Hihetetlen, hogy még most decemberben is a 24 órából mennyi a napos órák száma. Egyáltalán nem csodálkozom azon, hogy szívesen költöznek ide az északi népek, különösen a téli időszakra.

A környéken különféle sportolási lehetőség kínálkozik. Csak győzzön válogatni, akinek kedve van hozzá, és van ideje is!

video2


Első helyen vannak a vízi sportok, a golf természetesen, de a lovaglás, és a tenisz is népszerű.

A helyi lakosok is mint a többi megyében élő spanyol ember nagyon szeret ünnepelni. Nagyon sok alkalmat találnak az ünneplésre.

Szívesen olvasok a szokásaikról,történelmükről, kultúrájukról.

Ha lehetőségem nyílik rá a tengerparton szeretek a sétányon vagy a homokos parton úgy igazán nézelődni. Figyelni az embereket, és a természetet.