2012. augusztus 7., kedd

Gibraltár

Terveztünk, egy Gibraltári kirándulást a barátainkkal, egy félnapra két gyerekkel, két autóval. Tudtuk, hogy kevés a rendelkezésünkre álló idő és így csak egy hangulatot kaptunk erről az érdekes helyről nem először és remélem, hogy nem is utoljára!
Mivel ebédidőben érkeztünk La Linea-ba, ebédelni mentünk a Wok nevű autentikus ázsiai étterembe. Így a gyerekekkel együtt ebéd után nyugodtan kezdhettük a sétánkat.







Az étteremtől már nagyon közel volt a határ, ahol az egyik autó a határ előtti parkolóban maradt, utasai gyalog besétáltak Gibraltárra és így csak egy autóval kellet megtalálni egy parkolóhelyet a városban. Ez nagyon jó ötletnek bizonyult mert este a kijövetel Gibraltárról autóval 2 órát vett igénybe (egyébként néhány perc) a másik autóval visszafelé a Spanyol oldalon levő parkolóból indulva a gyerekekkel időben haza lehetett érni.



A határátkelés után gyalogosan és autóval is, keresztezni kell a repülőteret, a fel-és leszállópályát.



A kevés számú repülőterek közül egyike (North Front) annak, mely nemzetközi határ közelében van.


Térkép

Repülőtér (North Front)

Az 1939-ben megnyitott Gibraltári repülőtér (IATA kódja GIB, ICAO kódja LXGB) az Ibériai-félsziget déli csücskén fekvő, az Egyesült Királysághoz tartozó Gibraltár egyetlen repülőtere. A brit Védelmi Minisztérium birtokolja, üzemeltetője a gibraltári kormány. Ez a repülőtér esik a világon a legközelebb ahhoz a városhoz, amit kiszolgál; csak 500 méterre fekszik Gibraltár központjától. Érdekessége, hogy a közúti forgalomnak szintbeli kereszteződése van a repülőtérrel, a Gibraltárba behajtani szándékozó gépkocsiknak a repülőgépek számára elsőbbséget kell adni. 2004-ben több mint 300 ezer utas használta ezt a repülőteret, és 380 tonna rakományt kezeltek itt. A Gibraltári repülőtér egyike a néhány A-osztályú repülőtérnek a világon.

Az utasforgalom növekedése miatt szükségessé vált egy új terminál építése. Az építkezést 2009-ben kezdték el és 2012 júniusában került sor az átadásra.


Video

 
Gibraltár címeres zászlója
Gibraltár egy brit tengeren túli terület, külbirtok, mely az Ibériai félsziget legdélibb pontján van a Gibraltári szorosnál, Északon 1,2 km hosszon Spanyolországgal határos. A terület (6,5 km2) régóta fontos terepe a Brit Fegyveres Erőknek és a Brit Királyi Haditengerészetnek.


Az államfő II. Erzsébet királynő, akit a Kormányzó- Főparancsnok képvisel.
Gibraltár szuverínitása a brit-spanyol diplomáciai kapcsolatok egyik legfontosabb kérdése. Jelentőségét nagyrészt fekvésének köszönheti, a Földközi-tenger ( "kijáratának" az Atlanti Óceán felé) ellenőrzése esetenként stratégiai fontosságot kaphat.
A szoros túlpartján, Gibraltárral szemben szintén egy idegen ellenőrzés alatt álló terület van, Marokkóba ékelődve, Spanyolország autonóm tartományát képező Ceuta.
2006-ban Nagy-Britannia, Spanyolország és Gibraltár képviselői Córdobában tartott tárgyalásokon rendezték a mindennapi életet érintő, korábban megoldatlan vitás kérdéseket.
Gibraltár az egyetlen brit külbirtok, ahol rendeznek Európai Parlamenti választásokat.


Parlament épülete
A lakosság megélhetését (30 ezer fő) a kikötőben, a kőolaj-finomítóban, a brit katonai támaszponton, illetve az idegenforgalmi szolgáltatásokban létesített munkahelyek biztosítják.







Jelentős bevételei származnak a nemzetközi pénzügyi szolgáltatásokból, illetve a nemzetközi konferencia-központ státuszból.
A hajózási kiszolgálásból befolyó bevételek és a vámmentesség szintén fontos bevételi forrás.



A lakosság, spanyol megnevezése llanitos (spanyol, portugál, olasz, máltai, marokkói és zsidó elemekből összetevődött délspanyol tájnyelvet beszélő népcsoport), valamint még britek élnek itt.
A hivatalos nyelv az angol, de beszélik a spanyolt, olaszt és portugált is.
A klíma mediterrán, enyhe téllel és meleg nyárral. Természeti erőforrások nincsenek, beleértve a vizet vagy művelhető területet. A vizet esővíz felfogó beton vagy természetes szikla vízfogókkal gyűjtik össze, és sótalanító üzemeket alkalmaznak.
A nagyrészt sík dombos vidékből kiemelkedő 425 m magas 1250 m széles mészkőszírt, a szűk tengerszoros bejáratánál, az orografikus felhőképződés tökéletes helye. Ez a látványos jelenség az erős keleti, Levante szél hatására alakul ki.


A sziklát a szárazfölddel keskeny földnyelv köti össze, amely helyenként még az 1 km szélességet sem éri el. A nyugati oldal laposabb, itt helyezkedik el az angolok hadi és kereskedelmi kikötője.

A Gibraltári Szikla (The Rock)
Lenyűgöző, mészkő képződmény, mely nagyon eltér a környező tájtól. Tele van barlangokkal, eddig több mint 140-et fedeztek fel.

A sziklákon lépdelve, olyan mintha egy óriási tengerfenéken lépkedne az ember, mert a mészkövet milliónyi apró elpusztult héjas állat, kagylók, csigák, megkeményedett páncélok alkotják. Ez kb. 200 millió évvel ezelőtt történt.
A sziklát körbe lehet autózni egy alagútban.

Great Siege Alagutak

Az alagutat a sziklában faragták ki és a védelem érdekében történt, (1779-1783) hogy a sziklán el tudják az ágyukat helyezni.


Kezdetben csak 82 méter hosszú volt az alagút, de a második világháború végén amikor a gyémánt fúrókat is bevetették, az építésbe, további 48 km kanyargós alagutat építettek.
Gibraltárt nem lehet kihagyni, a turista uticélok közül.  Többször is voltunk a félszigeten de mindig van újabb és újabb látnivaló!
Sokan keresik fel a helyet a látványosságok mellett az adómentes vásárlási lehetőség miatt is. A szórakozni vágyók is megtalálják az éjszakai bárokat. Gibraltár ismert még az online fogadásról, szerencsejátékról is.


A történelmi áttekintésre ajánlott helyek a vár romjai, a falak és kapuk is.

A fő utca (Main Street)



Valójában egy hosszú sétáló utca kielégíti a mindennapi igényeket ahol vásárolni lehet, olyan mint bármelyik ilyen jellegű város a világon. A hangzavar állandó a különböző nyelvek használatából adódóan. A környező utcák is nagyrészt gyalogos övezetek, burkolt felületek, könnyű a közlekedés még a mozgáskorlátozottak számára is.
Az épületekben működő üzletekben megtalálhatóak, régiségek

divatáruk,

ajándéktárgyak,

ital és dohányáruk, finom porcelán áruk, 


drágakövek, selyem vagy pamutárú, éttermek stb

Ezek a termékek mind beszerezhetőek, kedvezőbb áron mint az Egyesült Királyságban.
A felsőbb szinteken, különféle rezidenciák és irodák találhatóak.

Változatos az épületek homlokzata, gazdagon díszített, különböző stílusok keverednek itt (portugál, spanyol, mór, brit és fellelhető a genovai építészeti stílus is.



Europa Pont (Europa Point)


A gibraltári látogatáson nem szabad kihagyni az Europa Pont-ot. Több mint történelem, csodálatos kilátás, találkozás a vad múlttal és az izgalmas jövővel!




A szikla lábánál egy lapos területen található, ahonnan akadálytalan kilátás nyílik Észak-Afrikára az egész Gibraltári-szorosra, Ceutára és a Rif hegységre Marokkóban.


(A Rif-hegységben csaknem teljesen független berber törzsek laknak, akik régen híres kalózok voltak), a rusztikus spanyol partvonal, a spanyol városokkal.
Átadhatjuk magunkat a képzeletnek, ha ebbe még egy kellemes szellő is besegít.
Erről a helyről jól látható a mecset Ibrahim-al-Ibrahim, a római katolikus szentély Our Lady of Europa és a világítótorony Lighthouse Point Europa

Our Lady of Europa


Ibrahim-al-Ibrahim mecset

A mecset több mint egy egyszerű imaház, ez egy komplexum, az itt tartózkodó kb. 2000 muszlim számára, magába foglal egy könyvtárat, előadótermet, iskolát. 1997-ben nyitotta meg kapuját, ajándék Fahd királytól (Szaud-Arábia)


Világítótorony Lighthouse Point Europa (Szentháromság világítótorony)

A piros fehérre festett világítótornyot melynek fénye 27 km-re látszik, 50 méterrel a tengerszint felett 1838-ban kezdték el építeni és 1841-ben adták át. Működéséért a Trinity Hous felelős. A megnyitó ünnepségen több ezer ember vett részt, hogy lássák az első kibocsájtott fényt. A legjobban a matrózok örültek, hiszen nem volt könnyű a Gibraltári öbölben a navigáció. Így sokkal biztonságosabb lett a hajózás.
1894-ben tovább fejlesztették, növelték a fényerőt tükrökkel, jobb lámpával. Felszerelték a köd kürtöket. 1956-ban ismét több változás történt, modern módszereket alkalmazva lehetővé téve a még jobb láthatóságot.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése