2011. április 18., hétfő

Fővárosi Állat-és Növénykert

Esteponában, Fuengirolában, Benalmadénán, Spanyolországban, Hanka már a szüleivel és az iskolával is kirándult néhányszor az ottani állatkertekbe, illetve delfináriumba. 2007-ben volt a Budapesti Állat és Növénykertben is.


Ezt a bejegyzést emlékeztetőnek szánom.
Légifotó
Az újkori állatkertek közül 1752-ben nyilt meg a Bécs melletti Schönbrunnban az első állatkert. Ezt követően a világ nagy városaiban sorra nyíltak meg az állatkertek, Így a budapesti állatkert a sorban a harmicadikként 1866-ban nyitotta meg kapuit.
Az alapítás eszmélyének négy úttörője volt. Kubinyi Ágoston a Nemzeti Múzeum akkori igazgatója, Gerenday József a Fűvészkert igazgatója Szabó József egyetemi tanár, Xantus János negyvennyolcas huszár főhadnagy.
Az állatkert céljára a Városligetben lévő területet jelölték ki, és a létrehozásához szükséges anyagi feltételek megteremtésére egy részvénytársaságot hoztak létre. Petz Ármin a város főkertésze, Reitter Ferenc mérnök, díjazás nélkül készítették el a terveket. Az épületeket ifj. Koch Henrik és Szkalnitzky Antal tervezte. Szkalnitzky a maga korában híres építésznek számított. Ő tervezte a belvárosban lévő Egyetemi Könyvtár épületét, valamint az Oktogon négy sarkán álló bérházakat is. Az állatkert hihetetlen nemzeti összefogás hozta létre!
Az állatállomány megteremtése többféle forrásból is történt. Sok állat érkezett ajándékba, de vásárlás útján is gyarapodott az állomány.

Szumátrai tigrisek

Szurikáták

1876-ra elkészült az oroszlánház, melyet a kor neves építésze Hauszmann Alajos tervezett. 1896-ra az állomány mintegy kétezer egyedet számlált. 1907-ben a részvénytársaság csődbe ment. A Főváros vette át az állatkertet és teljesen újjáépítette. A változás motorja dr. Bárczy István, a városfejlesztő főpolgármester volt, akinek városépítészeti tervei között kiemelt helyen szerepelt az állatkert is. Létrehoztak egy bizottságot, zoológusok, botanikusok, építészek, közéleti személyiségek részvételével. Nemcsak állatkertet, hanem növénykertet is terveztek. Az állatok bemutatásánál alapul vették Carl Hagenbeck által feltalált panoráma kifutó ötletét is melyet először Hamburg-Stellingi állatkertjében valósítottak meg.



A régi épületeket lebontották és így helyükre újakat emeltek. A Főkapu és az Elefántház Neuschlosz Kornél a legtöbb állatház Kós Károly és Zrumetzky Dezső nevéhez köthető. A Madárház a Bölényház (háború alatt elpusztult)

Parlagi sas

a Szarvasház, Pálmaház az Akvárium, utóbbiakat Rade Károly és Ilsemann Keresztély tervei alapján építették meg. Ekkor épült a Kis-és a Nagyszikla is.


A régi állatkertből csak néhány állat maradt meg, így új állatok beszerzéséről kellett gondoskodni. Ismét vásároltak, de ajándékba is kaptak állatokat. Szenzáció volt a zsiráfok érkezése Khartumból, Szudán fővárosából.

Képtár ITT

Kittenberger Kálmán a neves vadászati szakíró, több állatot is gyüjtött az állatkert számára. A nemesség köréből többen is támogatták állatadományokkal az állatkertet. Az újjáépített állatkert 1912 május 20.-án nyitotta meg kapuit. Akkoriban Európa egyik legmodernebb állatkertjének számított. A gazdag állomány mellett nagy szenzáció volt az emberszabású majmok három fajtájának a bemutatása is. (csimpánz, orángután, gibbon)

Csimpánzok

Orángután

Gibbon
A macskafajoknak is több faja élt az állatkertben.


A Bagolyvárban rókák, farkasok, csíkos, foltos hiénák laktak.

A közönség érdeklődése kezdetben nagy volt, de hogy ezt fenntartsák különféle programokat szerveztek. Lehetett pónin lovagolni, a Barlang Moziban délutánonként filmvetítés volt.
1914-ben kitört az első világháború. Nagy gondot jelentett a takarmányhiány, és a munkaerő hiánya is. Az élet persze a háború után is folytatódott és ismét történtek vásárlások, sőt saját szaporulatok, melyek jó cserelehetőséget is biztosítottak.

A korszerűsítési munkák is folytatódtak, az állatok részére biológiai igényeiknek jobban megfelelő tereket alakítottak ki.



A második világháború az egész ország számára tragédiát jelentett, így az állatkertnek is. Amikor a háború befejeződött a romokból ismét újra kellett mindent kezdeni. Emberfeletti munkával ez sikerült is. A Fővárosi Állat- és Növénykert az elmúlt száz évben kétszer változott meg gyökeresen. 1907-1912 között és 1996-2008 között. Első alkalommal amikor alapjaiban átépítették, a második alkalommal, pedig amikor teljesen felújították. korszerűsítették.
A régi, hosszú állatházak többsége ma már ismét eredeti szépségében látható. 1996-ban ismét Parasztudvar létesült,


1999-ben megújult az Elefántház, 2000 őszén befejeződött a Pálmaház csaknem egy évtizeden át tartó rekonstrukciója. Megújult az Akvárium, bővítések történtek az Emberszabású majmok házában, és újjászületett a régi Kós Károly tervezte Majomház, valamint a jegesmedvéknek és fókáknak otthont adó sarkvidéki panoráma is. 2006-ra elkészült a Krokodilház, 2007-re a Dél-Kelet-Ázsia-i állatokat bemutató Xantus János Ház, 2008-ban pedig befejeződött a Nagyszikla felújítása, és elkészült a Szavanna komplexum, valamint az új medvekifutó is. Azóta már átadták a Mérgesházat, és a makik új kifutóját is.


Elefántház

Komoly figyelmet kapott a kutatás is amikor a kert megkapta a "Tudományos Intézet"-i státuszt, dr Anghi Csaba vezetése alatt.
Az állatkert megnyitásának századik évfordulójára rendbe hozták a Kis- és Nagysziklát, új Zsiráfházat emeltek. 1971-ben volt a Vadászati Világkiállítás. A kiállítás bezárása után több kiállító ajándékozta állatait az állatkertnek. Az ezt követő években viszonylag nagy költséggel korszerűsítették az állatházakat.
1991-ben a megnyitás 125. évfordulójára felújították az elefántos Főkaput.

1994-ben az Állatkert élére dr Persányi Miklós került. Az ő nevéhez fűződik a "rácsellenes" program. Az elmúlt években úgyszólván az állatkert minden négyzetcentiméternyi területén történt változás.

A Fővárosi Állat és Növénykert aktuális híreiről

ITT

Fotók a Google képgalériájából


2011. április 8., péntek

Vaszary János és Pablo Picasso

Néhány hónappal ezelőtt Hanka (5 éves) unokám az iskolában (Education Infantil) családi feladatot kapott. Az osztályuknak van egy "emlékkönyve" amiben Pablo Picasso életéről, munkásságáról kerülnek be kis "tanulmányok, házi dolgozatok." Ő is készített egyet a szülei segítségével.
Akkor gondoltam arra, hogy írni fogok egy magyar festőröl a blogban. A bőség zavarával küzdök, annyira nehéz a választás! Na de mégis a teljesség igénye nélkül írnék Vaszary Jánosról.


Vaszary a magyar képzőművészet jelentős alakja. (Kaposvár, 1867 - Budapest, 1939) Gimnáziumi tanulmányait a Kolozsvári Piarista Gimnáziumban végezte. Innen szülői támogatással, mivel tehetsége már korán megmutatkozott, a székesfővárosi Mintarajziskolába került, ahol híres tanárok vették szárnyaik alá, mint Székely Bertalan vagy Stróbl Alajos.
Apai nagybátyja Vaszary Kolos pannonhalmi, majd később esztergomi hercegprímás elismeri tehetségét és segíti őt. Segítséget nyújt tanulmányai folytatásához. Münchenben a Képzőművészeti Akadémián és Párizsban a híres Julian Akadémián tanul tovább.

Francia Riviéra

Kalapos nő a Rivierán

A nagybácsival utazgathatott a csodálatos Itáliában. Jártak Velencében, Firenzében, Rómában. Ezek az utak nagyon sok témát adtak a későbbi években az alkotáshoz.

Az Olasz Rivierán


Olasz tengerpart



Velence



Rimini Strand

Segítette őt a nagybátyja a vallási témákban is.



Firenzei Madonna

A Műcsarnok 1893/94-es téli szalonján Vaszary Kolosról készült művével jelent meg. Majd újra visszatér Párizsba és egy évet még tanul a Julianban.






Ezután az év után egy egész életre szóló sikersorozat kezdődik. Ez a siker még ma is tart, mert az aukciókon nagy harc folyik művei megszerzéséért.

ITT

A Magyar Nemzeti Galéria 2007-ben a festő 140. születésnapjáról gyűjteményes kiállítással emlékezett meg. A látogató közönség vagy négy hónapon keresztül 200 festményt, 100 grafikát, sok iparművészeti remekművet csodálhatott meg.






Balatonfüreden 2010-ben befejeződött a Vaszary - villa rekonstrukciója.


Az ünnepélyes megnyitáshoz kapcsolódott az időszaki kiállítás is a "Festőművész és az egyházfő találkozása az egykori prímási palotában" címmel.


Ez a villa Vaszary Kolos (1832-1915) a nagybácsi nyári rezidenciája volt. A felújított villában a kiállítások, irodalmi, zenei előadóestek mellett, tematikus múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak gyermekeknek.
Vaszary a festő a 19-20. század fordulóján és a 20. század első harmadában a képzőművészet európiai irányait behatóan ismerte. Leginkább a francia posztimpresszionizmust, art nouveau-t és a hazai nagybányai plen air stílust lelhetjük fel alkotásaiban.


Mindig a haladás, modern szellem képviselője volt, egyenes jellemmel.
1905-ben járt Olasz-Spanyol-Francia országi tanulmányúton.


Déli pihenő

Toledo



El Monastero Escorial

Lényegében azonban a Párizsban szerzett benyomásokból építkezett mindvégig.
Az első világháború alatt haditudósítóként végigjárta a frontot, Mednyánszkyhoz hasonlóan. Végigrajzolta a szerbiai hadszinteret, és drámai hatású képeket festett.


Amikor hazajött a frontról más ember lett. 1920-ban Lyka Károly meghívta a Képzőművészeti főiskolára, ahol tíz évet tanított. Tanítványai voltak Barcsay Jenő, Miháltz Pál, Hintz Gyula, Medveczky Jenő és sokan mások. Amikor 1932-ben nyugdíjazták, magániskolát nyitott és folytatta a szabad szellemű művészképzést. sokarcú művész volt. Mondanivalója megjelenik a klasszikus arcképeken, falusi idilleken, virágcsendéleteken, párizsi életképeken, mediterrán tengerpartokon át Picassotól és Légert megidéző kubizmusig.
a húszas évektől alakult ki legismertebb hallatlanul invenciózus dekoratív, franciás szellemű stílusa. Nagyvárosi pillanatképein, tengeri, Balaton vagy Duna-parti molóin a két világháború közötti kor életérzését közvetíti.


Balaton, gomolygó felhők

Fürdőzők a Tata-i tónál

Dunakorzó háttérben a Királyi Vár

Hetvenkét éves korában 1939-ben halt meg. Kegyes volt hozzá a sors, hogy nem kellett megérnie a második világháború borzalmait.
Számos művészeti társaságot hívott életre. Többek között egyik alapító tagja volt a Képzőművészek Új Társaságának (KÚT) Sok-sok oklevelet, aranyérmet kapott élete során.