2012. január 31., kedd

Budapesti Operettszínház

Csak kullogok az események után! Szokta volt mondani családunk feje! De ez valóban így is van! Gyerekeim két év után ismét Budapesten töltötték a karácsonyt. Aki hosszabb külföldi tartózkodás után látogat haza pontosan tudja, hogy jóval több program van ilyenkor betervezve mint amit 2-3 hét alatt le lehet bonyolítani.
Ilyenkor szinte percenként változik minden, a baráti találkozók időpontja, a hivatalos ügyintézésekre szánt idő stb. Én már az érkezésük előtt nézegettem, hogy a lassan a hatévesnek milyen programot szervezzek, de érdekes módon, alig találtam megfelelőt. Ha volt is, az ütközött egyéb programmal. Szóba jött volna: Nemzeti Táncszínház egyik előadása, Foltin Jolán-Novák Péter: Tititá, Bon Bon matiné, Kolibri Gyermek és Ifjúsági Színház valamelyik előadása, és sorolhatnám, persze még, vagy nem volt előadás ezalatt az idő alatt, vagy már nem volt jegy, vagy nekünk nem volt jó éppen az időpont.
Azért természetesen a "kicsinek" nem maradtak eseménytelen napjai! Néhány kiemelkedő programról azért mégiscsak be tudok számolni.
Egy ilyen esténk volt kettesben a Budapesti Operettszínház ban.
A színház Budapest kulturális és társasági életének egyik csomópontja, és látogatottsága gyakorlatilag száz százalékos.


A mai Operettszínház 1894-ben épült híres bécsi építészek tervei alapján. (Fellner és Helmer)
1966-ban átépítették és jelentős mértékben megváltoztatták a belsőépítészet. 1999-2001 között zajlott az épület teljes rekonstrukciója.


Ma a szinház 901 férőhellyel rendelkezik, nézőtere légkondicionált. Az épületben megmaradt egykori tárgyak, lámpaszobrok, a páholysort tartó oszlopok harmonizálnak az újonnan készült színes üvegablakokkal, tükrökkel, a nézőtéri büfé archaizáló berendezési tárgyaival, a márvány és a parketta burkolatokkal.
A nézőteret a százéves csillár ragyogja be. A páholysor, az aranyozott stukkódíszítések, a bársony kárpittal bevont falak, a bejáratot diszítő allegórikus szoborfigurák látványa igazi ünneppé avatta a mi színházi esténket is.



A "jószerencsén" múlott, hogy sikerült jegyet venni, méghozzá az első sorba, a Szépség és a Szörnyeteg c. musical előadására.
A Szépség és a Szörnyeteg című családi musical  Disney egyik legsikeresebb, legelbűvölőbb meséjéből készült, az első olyan animációs filmből, amelyet Oscar-díjra jelöltek a legjobb film kategóriában. A film a legjobb filmzene-amely azonos a musical zenéjével -és a legjobb betétdal kategóriában két Oscar-, és különböző kategóriákban öt Grammy díjat kapott.
A dvd-n is kiadott film Hanka kedvencei közé tartozik, így gondoltam, hogy az előadás is maradandó emlék lesz a számára.
A kezdés előtt érkeztünk jóval, így volt arra idő, hogy egy kicsit sétáljunk az épületben.

Ezen a színházi estén kívül volt még jónéhány családi esemény is.
Háromszor voltunk moziban.
Láttuk a Diótörőt
Alvin és a mókusok

a Csízmáskandúr c. filmeket.


Video
Hanka volt még a család többi tagjával a Mini City ben, a Gödöllői Királyi kastély ban. Sétált a Halászbástyán, utazott nagyszüleivel a Budapesti Fogaskerekű Vasúton a Szabadság hegyre, ahol még 3 cm vastag hó is volt, bár evvel azóta is elégedetlen, mert azt gondolta, hogy télidőben nagy hó van Budapesten.
Például ilyen is.
indafoto